Bűnügyeket kellene felderítenie, közben meg a zavarosban halászik a gímesi "ingatlanguru"

2020. április 20. - 11:34 | Belföld

Az oknyomozásban jeleskedő Aktuality.sk most a pénzügyőrség bűnügyi részlegét vezető Ľudovít Makó gímesi birtokával foglalkozik terjedelmes írásában, amiből érdekes dolgok derülnek ki. A Norbert Bödörrel tegező viszonyban levő Makónak a birtokán nincs minden rendben, de legalább szép kilátás nyílik onnan a Forgách-kastélyra.

Bűnügyeket kellene felderítenie, közben meg a zavarosban halászik a gímesi "ingatlanguru"
Fotó: tasr

Ľudovít Makónak, aki a Pénzügyi Igazgatóság nevezetű intétménynél irányítja a bűnügyekkel foglalkozó hivatalt (KÚFS), nincs különösebb oka panaszra, van mit a tejbe aprítania. Annyira, hogy az már szúrja a szemet is. A magyar nevű férfi 2006 és 2018 között fokozatosan jutott hozzá ingatlanjaihoz a Nyitrai járáshoz tartozó, jelentős számú magyar által lakott Gímes település szélén, mindössze 8 kilométerre az R1-es autópályától. Ezen a telken több - tisztázatlan hátterű - cég is bérleti kapcsolatban áll a hivatalvezetővel.

Kérdések merülnek fel több társaság tulajdonosi hátterével kapcsolatban, amelyek hivatalosan a Makóhoz közel álló személyekhez tartoznak. A KÚFS vezetője már korábban is elutasította, hogy bármi köze lenne a NIPELI, a Lama SK valamint a Guarding nevezetű vállalkozásokhoz, bár például ez utóbbi cég logójával felcímkézett kamionok egész regimentje állt még egy hónapja is a birtokán. A hírportál érdeklődött a vámcsalások felderítésével foglalkozó Makónál, aki szakszerű, mi több, rendkívül időszerű válasszal szerelte le az érdeklődést:

"nem szeretném magamat expresszíven kifejezni, de megállapítom, hogy a kérdései kvalifikálatlanok és nélkülözik a releváns szövegkörnyezetet. Üdvözlettel, győzzük le a koronavírust".

A már említett Guarding nevezetű céget az illetékes zsolnai bíróság már vizsgálja egy ideje, hogy kiderítse, ki a tényleges tulajdonosa. Mint ismeretes, Szlovákiában a Zsolnai Járásbíróság hivatott vizsgálni a közszféra regisztrált partnereit (RPVS), amely jegyzék 2017-től létezik. Ez a beregisztrálást előíró törvény a gazdaság kifehérítését szolgálja, és az úgynevezett postafiókcégeket hozza nehezebb helyzetbe. Az említett vállalkozás vezetőjeként egy Zoltán Perhács nevezetű férfi van feltüntetve, akinek lakhelye szintén Gímes.

És ez nem minden: állítólag a korábban a pénzügyőrség vezető posztjára is pályázó Makó telkén állítólag építési engedély nélkül húztak fel pár épületet. Ezt a "kočneres" Norbert Bödörrel is tegeződő viszonyt ápoló pénzügyőr nem is cáfolja, inkább azt ígéri, majd lebontja a feketén felhúzott ingatlanját.

A zsolnai bíróság vizsgálja a Lama SK céget is, amelyik szintén helyiséget bérel Makónál. Ennél a vállalkozásnál a KÚFS vezetőjének élettársa, Dagmar Kapusníková a pénzügyi igazgató. Ami már szinte kis színes kategória ebben a történetben, hogy az Aktuality megemlíti, ennek a cégnek a neve - Lama - Ľudovít Makó neve magyar változatának első szótagjait tartalmazza (LAjos MAkó). A Lama hivatalos vezetője Boris Reken viszont azt állítja, hogy a cég megnevezését a tréfáskedvű apja találta ki az ismert dél-amerikai tevefélék családjába tartozó emlősállat alapján. "A láma egy állat. Igen, apa vicces volt". - mondja komolyságot magára erőltetve Reken a szlovák hírportálnak.

A Pénzügyi Igazgatóság - ahol tehát Ľudovít - Lajos - Makó komoly funkciót tölt be - is megnyilatkozott, szerintük Makó vagyona rendben van. A nyitrai építési hivatal még vizsgálódik, mi az, ami a KÚFS vezetőjének kiterjedt birtokán nem szabályszerű. Azon a telken, ahonnan remek kilátás nyílik a gróf Forgách Pál nagyváradi, később váci püspök által a 18. században építtett barokk kastélyra, ahol a család leszármazottjai egészen 1919-ig laktak.

(Aktuality.sk)