Čaputová kézhez kapta a Szputnyik V vakcinákról szóló titkos szerződést

2021. április 13. - 12:51 | Belföld

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt), egészségügyi miniszter kedden átadta Zuzana Čaputová államfőnek a Szputnyik V vakcinákról szóló szerződést, amit az orosz féllel kötöttek az oltóanyagok megvásárlásakor.

Čaputová kézhez kapta a Szputnyik V vakcinákról szóló titkos szerződést
Fotó: TASR

Lengvarský kedden személyesen vitte el a szerződést az elnöki palotába.

„A köztársasági elnök meg akar ismerkedni annak tartalmával, hogy tájékoztatni tudjon a Szputnyik felhasználásával kapcsolatos szándékáról” – közölte a találkozó után Martin Strižinec elnöki szóvivő.

Čaputová és Lengvarský a szlovákiai egészségügyi személyzet stabilizálásáról, a mentők helyzetéről és a krónikus betegek mobil oltásáról is tárgyaltak, emellett érintették a mentálhigiénés kérdéseket is.

Az államfő hétfőn arra kérte az egészségügyi minisztert, hogy tegye közzé a Szputnyik V oltóanyagra vonatkozó adásvételi szerződést. Az elnök asszony ezt azután jelentette ki, hogy hétfőn ellátogatott az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalba és a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Orvosbiológiai Központjába.

Čaputová a kormánytól magyarázatot vár az egész vakcinaügyre, Eduard Heger (OĽaNO) kormányfővel is folytatni akarja a párbeszédet.

„Továbbra sem világos, tulajdonképpen milyen célt követ a magyarországi tesztelés, és tulajdonképpen milyen eredményekre várunk” – jegyezte meg hétfőn az államfő, hozzátéve: mindkét tudományos intézet arról tájékoztatta őt, hogy Magyarországon pontosan ugyanazokat a laboratóriumi teszteket fogják elvégezni, amelyeket Szlovákiában már elvégeztek.

Čaputová kiáll a szlovák tudományos intézetek mellett. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszternek és volt kormányfőnek a nem regisztrált Szputnyik V vakcinával kapcsolatos kijelentéseit, valamint a tudósokkal szembeni állásfoglalását túlzónak és helytelennek nevezte.


(TASR)