Krajčí választotta azt a laboratóriumot, amely miatt az oroszok duzzogtak és Matovič idiótának titulálta a szlovák tudósokat

2021. április 10. - 07:20 | Belföld

Igor Matovič exkormányfő és pénzügyminiszter csúnyán bírálta az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalt (ŠUKL), amiért nem akkreditált, pontosabban OMCL tanúsítvánnyal nem rendelkező laboratóriumban vizsgáltatta ki az orosz vakcinát. Azt viszont nem árulta el, hogy az erre vonatkozó kérvényt még saját egészségügyi minisztere, Marek Krajčí nyújtotta be - írja a SME, mely látta is ezt a kérvényt.

Krajčí választotta azt a laboratóriumot, amely miatt az oroszok duzzogtak és Matovič idiótának titulálta a szlovák tudósokat
Marek Krajčí (Fotó: TASR)
Lényeg: Rügyezőben a szlovák Szputnyik-szövetség csonka Magyarországgal?

Mindeközben nemcsak a ŠÚKL, hanem a brazil ellenőrök is állítják, a vakcina nem egyezik meg azzal, mint amit a brit Lancet szaklap vizsgált és értékelt pozitívan. Emellett a szlovák gyógyszerellenőrök azt is állították, a Szputnyik gyártója nem küldte el az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalnak a szükséges adatok 80 százalékát.

Az oroszok erre visszakérték a Szlovákiával kötött titkos szerződés alapján küldött 200 ezres vakcinamennyiséget, éppen arra hivatkozva, hogy azt nem egy akkreditált laboratóriumban vizsgálták. Matovič végül Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel és Orbán Viktor miniszterelnökkel összeborulva bejelentette, hogy Magyarországon vizsgálják ki Szlovákia orosz vakcináit.

Ami miatt az oroszok duzzogtak, azt viszont még Matovič kormányának minisztere, Marek Krajčí kérte. Március 5-én keletkezett kérvényében a Szlovák Tudományos Akadémia Biogyógyászati Központját kérte fel a vizsgálatra. A központ állásfoglalásban közölte, hogy ezt követően március 10-én kötöttek szerződést a vizsgálatról a ŠÚKL-vel.

A SME megpróbálta az ügyben megszólaltatni magát Krajčít is, de nem vette fel a telefont és a neki küldött sms-re sem válaszolt. Matovičot pedig pénteken, amikor erről sajtózott, az újságírók nem kérdezhették.

Az egészségügyi minisztérium nem hozza nyilvánosságra az oroszokkal kötött szerződést a Szputnyik V-ről, és tegnap a ŠÚKL pont erre hivatkozott, mikor közölték, nem tudtak arról, milyen részletek szerepelnek a szerződésben, mivel azt nem kötötték az orrukra.

(SME)