Čaputová Ukrajnába utazott, Kijevben találkozott Zelenszkijjel (FOTÓK)

2022. május 31. - 13:30 | Belföld

Zuzana Čaputová szlovák államfő kedden reggel Ukrajnába utazott.

Čaputová Ukrajnába utazott, Kijevben találkozott Zelenszkijjel (FOTÓK)
Fotók: TASR/AP/Facebook - további képekért kattints a fotóra!

A köztársasági elnök Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd beszédet mondott az ukrán parlamentben.

A délelőtt folyamán Borogyianka és Ipriny városába utazott, ahol az orosz erők korábban civil célpontokra, iskolákra, kulturális központokra és lakóházakra támadtak.

Az államfő tanácskozik Denisz Smihal ukrán kormányfővel is – tájékoztatta a TASR-t Jozef Matej, az elnöki hivatal kommunikációs osztályának igazgatója. „Hazatérése után az államfő sajtótájékoztatót tart, ennek időpontjáról később tájékoztat az elnöki hivatal” – tette hozzá Matej.

„Borogyiankában és Irpinyben a saját szememmel láttam azt a pusztítást, amit az orosz katonák végeztek. Innen néhány száz kilométerre keletre és délre most is ugyanilyen pusztításnak vannak kitéve ukrán civilek ezrei – nők, férfiak és gyerekek. Remélem, hogy ha egyszer véget ér ez a rémálom, Ukrajna újra felvirágzik” – közölte az államfő a közösségi hálón. Hozzátette, az, hogy esetleg már nem az ukrajnai háború képeivel kezdődnek a hírek, nem jelenti azt, hogy az ukránok kevesebbet szenvednek.

Čaputová már május elején bejelentette, hogy elutazik Ukrajnába, ezzel is kifejezve támogatását, és azt is közölte, hogy látogatásának konkrét célja lesz. Ezután pár nappal Zelenszkij elnök meghívta Ukrajnába.

Eduard Heger kormányfő április elején járt Ukrajnában Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Josep Borrellel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.


(TASR/DenníkN)