Danko: Már nincs lehetőség új kormány létrehozására

2019. október 23. - 14:54 | Belföld

A választásig már nincs lehetőség új kormány létrehozására – jelentette ki Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke azzal kapcsolatban, hogy szerdán ismét nem hagytak jóvá egy az SNS által beterjesztett törvénytervezetet. Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök hozzáállását is kritizálta, valamint azt, hogy a Híd nem támogatta pártja három törvényjavaslatát.

Danko: Már nincs lehetőség új kormány létrehozására
Fotó: TASR

„Az SNS tartja a szavát. Négy hónap van hátra a választásig, most nincs itt az ideje a kormányváltásnak“

- hangsúlyozta Danko, és hozzátette, nincs szükség most semmiféle politikai „harakirire“, és szerinte az SNS mindig megbízható partner volt.

„Az SNS támogatja a kormányt. Ilyen a politika, a választások közeledtével mindenki a saját érdekeit képviseli" - mondta a parlament elnöke, és megköszönte a Smer-SD képviselői klubjának, hogy egységesek, amikor a klub elnöke megállapodást köt valamiről. Megerősítette azonban, hogy a Híd javaslatait nem támogatja az SNS. „Vannak közöttük olyan dolgok, amelyek nem tetszenek, és ezt már korábban is jeleztük" - mondta. Közölte, hogy nem támogatják például Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter egyes törvényjavaslatait.

Danko a miniszterelnöknek arról a kijelentéséről is beszélt, hogy a koalíció folytatja a munkát, és nincsenek problémák. Pellegrini szerinte „úgy viselkedik, mintha már nem lenne a koalíció tagja”. „Konszenzus nélkül szavaznak” - mondta Danko. Rámutatott, hogy a koalíciós szerződés értelmében ha nincs egyértelmű megállapodás, az anyagok nem kerülhetnek a kormány elé, és a miniszterelnök nem terjesztheti őket elő tárgyalásra. Danko szerint a minimálbér tárgyalásánál Pellegrini megsértette a koalíciós szerződést.

A Híddal kapcsolatban kijelentette, nem tudja, „a bosszú vagy a sértettség miatt” nem támogatták-e az SNS törvényjavaslatát, amelyen hónapok óta dolgoztak.

Rámutatott, hogy az SNS az egyetlen párt a koalícióban, amelynek öt törvényjavaslatát nem fogadták el: a vadászati törvényt, a fegyveres testületekben szolgáló egyházi személyek fegyverviseléséről szóló törvényt, az idegenforgalmi és sportminisztérium létrehozásáról szóló tervezetet, a közbeszerzési törvényt és az üdülési utalványok kiterjesztését.

„Már amikor szeptemberben nem ment át a Híd nemzetiségi oktatásról szóló törvénye, tudtam, hogyan fognak reagálni. Három javaslatunkat is kifogásolták. El kell mondanom, régóta ráfizetünk arra, hogy nincs egység a Híd képviselői klubjában" - mutatott rá Danko. Azt mondta, nem tudott róla, hogy a Hídnak fenntartásai vannak az új minisztériummal kapcsolatosan.

Érsek Árpád (Híd) közlekedési minisztert „nem érdekli ez a dolog" - mondta Danko. Ezért az SNS nélküle intézte az üdülési utalványok, és a hozzáadottérték-adó (DPH) ügyét. Mivel Érsek nem szorgalmazta az új minisztérium felállítását, ezzel kapcsolatban képviselői javaslatot nyújtottak be.

„Ez történelmi lehetőség volt, és azt hiszem, ezt egyszer mindenki megérti" - tette hozzá Danko.

Egy másik törvényjavaslat, amit nem hagytak jóvá, a kollégiumok rekonstrukcióját könnyíthette volna meg, mivel a közbeszerzés problémát jelent a kollégiumokban. „Nem a pénz a probléma, és nagyon egyszerűen fel lehetne újítani legalább a zuhanyzókat, a vécéket és a közös helyiségeket" - mondta.

Az üdülési utalványokkal kapcsolatban megjegyezte, Szlovákiában augusztusban 2,5 millió vendégéjszakát töltöttek el, ami történelmi csúcs. Danko azt mondta, sajnálja, hogy a koalíciós pártok, a Híddal az élen, nem akarják, hogy a kisebb cégekben dolgozók is kaphassanak ilyen utalványokat. „Ez a választásig ismét téma lesz. Ebből nem engedek" – jelentette ki.Mint ismert, Andrej Danko, az SNS elnöke kedden kijelentette, mostantól nem vesz részt a koalíciós tanácskozásokon, és a nemzetiek nem fogják támogatni a hidas törvényeket. A nemzetiek elnöke ezt azt követően jelentette ki, hogy a parlamentben nem ment át két javaslatuk: a közbeszerzési eljárásokról szóló tervezet és az a javaslatuk, hogy jöjjön létre egy az idegenforgalomért és a sportért felelős minisztérium.

Peter Pellegrini kormányfő szerint ugyanakkor a kormánykoalíció továbbra is működőképes és a koalíciós tanácsnak még fontos dolgokat kell jóváhagynia.


(TASR)