Egy halálfej és kilenc koponya – Sátor Lajos magára varratta a tízes gyilkosságot

2018. július 19. - 01:11 | Régió

Korrupció, emberrablás, sírásás, fojtogatás, 25 millió korona és egy rejtélyes tetoválás, amit nem sokan láthattak – így lehet röviden összefoglalni, miről esett szó az egykor Sátor Lajos által irányított csallóközi bűnszervezet büntetőperének szerdai (július 18.) tárgyalási napján a Besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Egy halálfej és kilenc koponya – Sátor Lajos magára varratta a tízes gyilkosságot
Pápay Tibor és Sátor Lajos korabeli körözési "igazolványképei"

A maffiaper kilencedik napján a Specális Büntetőbíróság ott folytatta, ahol előző nap abbahagyta: a tanúként kezelt O. Tamás meghallgatásával.

O. Tamás a kétezres évek elejétől a Sátor-féle maffia tagja volt, saját bevallása szerint is több bűncselekményben részt vett, gyilkosságok elkövetésénél is jelen volt. Ő is egyike annak a néhány egykori bűnszervezeti tagnak, akik ellen elhalasztották a vádemelést, mivel a büntetőeljárásban érintett szervek úgy vélik, értékes tanúvallomásuk hozzásegítheti a bíróságot ahhoz, hogy a bűnszervezet struktúrájában felettük elhelyezkedő „nagyobb halak” megfelelő büntetésben részesüljenek.

Az előző tárgyalási napon O. Tamás főként a bűnszervezet felépítéséről és tagjairól beszélt, elmondta, hogy a csoport nagymegyeri ágához tartozott, amelyet vallomása szerint Vlčko Pál vezetett. Szó volt arról is, hogy számos alkalommal őrizte Dunaszerdahelyen és környékén Sátor Lajost, aki ellen akkoriban nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben a ’99-es tízes gyilkosság miatt. A tanú ezúttal is felidézett több ilyen alkalmat.

„Sátornak a Slovakia Ring környékén volt víkendháza. Volt, hogy egy-két hetet ott tartózkodott, aztán hetekig nem volt ott. Egy Avia volt leparkolva a közelben, ahol figyeltünk a gyanús mozgásokra, általában ketten. Előfordult, hogy mínusz 10-20 fokban kint fagyoskodtunk egy héten keresztül. Olyankor kétóránként váltottuk egymást, amíg az egyik őrködött, a másik melegedett az Aviában”

– idézte fel a téli éjszakákat O. Tamás, aki nem csak őrző-védő szolgálatot látott el a bűnbanda kötelékében. Visszaemlékezett egy olyan esetre is, amikor vádlottársával, a „Kis Paprikaként” ismert Szamaránszky Rolanddal Pozsonyba mentek rendszámokat lopni.

O. Tamás (Felvételeink a korábbi tárgyalási napokon készültek)

„A Kis Paprikával mentünk fel Pozsonyba, ő tudta, milyen típusú és színű autókhoz kell rendszámokat keresni. Ezek aztán főleg akkor voltak használatban, amikor lopott autókkal mentünk akciózni, valakit megfigyelni, követni, elkapni vagy megölni”

– mondta a bíróságon a tanú, hozzátéve, hogy Écsi Béla 2003-as elrablásakor is ilyen lopott rendszámokat használtak.

A tanúvallomás közben érkezett meg a terembe Boris Drevenák, az ÚBOK (Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal) nyugat-szlovákiai központjának egykori igazgatója, aki a vádirat szerint rendőrségi téglaként volt a bűnszervezet pótolhatatlan tagja. Azért késett a tárgyalásról, mert orvosnál volt – az előző tárgyalási napon többször is kiviharzott a tárgyalóteremből a mosdóba. Az exzsarunak nem kellett sokat várnia, hogy szóba kerüljön, O. Tamás egy neki feltett kérdésre válaszolva tett említést róla.

„A rendőrségen a fő segítségünk a Drevenák volt. De nem így hívtuk, a csoporton belül csak Copfosnak neveztük” – mondta, majd Drevenák ügyvédje meg is kérdezte tőle, hogy a tanú tud-e arról, hogy ügyfele viselt-e copfot valaha.

Boris Drevenák

„Nem tudok róla, hogy volt-e neki copfja. Andor csak azt mondta, hogy egy nagyon csúnya ember, ez minden. Én őt azelőtt nem láttam, nem találkoztam vele”

– felelt O. Tamás, aki elmondta azt is, hogy az említett Reisz Andor akkoriban azzal szokott dicsekedni, hogy a Copfost kuplerájba hordja, és rengeteg pénzt otthagy, ráadásul röhögve mesélte azt is, hogy megesett: kommandósokkal őriztették magukat a nyilvánosházban. Sőt, a tanú úgy tudja, hogy családilag is kapcsolatban voltak: valamelyikük a másik gyermekének keresztapja volt, de arra már nem emlékszik, hogy pontosan melyik melyiké.

O. Tamás többször is kijelentette, hogy a bűnszervezet berkein belül az ő felettese a vádlottak padján ülő Vlčko Pál volt – aki a korábban elhangzottak szerint főként gazdasági bűncselekményeket hajtott végre. Az ő ismerőse volt az a korábban más ügyben már elítélt Benovics Zita, aki a nagymegyeri adóhivatal akkori igazgatójaként gördülékennyé tette a bűnszervezet által létrehozott cégek fiktív tevékenységen alapuló, koronában mérve több tízmilliós nagysegrendű ÁFA-visszaigényléseit.

„A csoport többi ágával nem léphettünk kapcsolatba Vlčko engedélye nélkül. Ha másnak volt szüksége ránk, akkor annak Vlčkoval kellett kapcsolatba lépnie. (...) Amikor nyaralni mentem, mindig el kellett kéredzkednem Palitól, és még akkor is előre kellett szólnom neki, amikor valamilyen családi ünnepségre mentem” – ismertette a csoportban uralkodó viszonyokat a tanú. Azt is elmondta, hogy az azelőtt a Pápay-klánba tartozó Écsi Béla 2003-as elrablásakor Vlčko volt az, aki a pozsonyi akció során lelőtte Écsi sofőrjét, Branislav K.-t.

Vlčko Pál

„Az akció után Vlčko Pali azt mondta nekem, hogy ezek a barmok (mármint a társai) nem tudták lelőni, hogy milyen emberek ezek, hogy neki kellett lelőnie. Hogy igazat mondott-e, azt nem tudom”

– mondta O. Tamás. Ő egyébként a gyilkosság előkészületében is részt vett, kétszer is meg kellett figyelni Écsi Béla mozgását egy adott helyen Pozsonyban. Ezt egyszer kutyát sétáltatva tette, egyszer pedig a vádlott Bugár György társaságában.

„Egyszer megfigyeltük Écsi Bélát Bugárral egy Aviából. Bugár akkor elaludt, és úgy horkolt, hogy a gyalogosok kintről verték az Avia oldalát. Úgyhogy felébresztettem”

– hangzott el a tanú szájából, és ezt hallva üdítő vihorászás tört ki a teremben, ami jelentősen javította a hangulatot, hiszen eddig a pillanatig a vádlottak inkább megvető, mintsem cinkostársi tekintettel hallgatták O. Tamás vallomását. A sztorin talán épp az említett Bugár szórakozott a legjobban.

Bugár György

Akivel senki nem mert ujjat húzni

Az ügyész kérdéseire válaszolva O. Tamás hosszasan beszélt Sátor Lajosról is. Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy volt-e Sátornak valakivel komolyabb konfliktusa, amire az egykori bandatag így válaszolt:

„Sátor Lajossal nem mert senki ujjat húzni. Amit mondott, azt meg kellett csinálni, úgy, ahogy ő mondta. Nem tudok róla, hogy valakivel konkrét konfliktusa lett volna. Egyszer voltunk egy összejövetelen, ahol a nagymegyeri ághoz tartozó két emberünket brutálisan megverte a Kádárral, mert szerinte nem jól végezték a munkájukat. Később engem is megvert. A számba nyomott egy pisztolyt, ki is verte vele a fél fogamat. Ez lényegében megfélemlítés volt, hogy eszembe se jusson kilépni a csoportból”

– mondta O. Tamás, aki a zajló büntetőper tanúsága szerint nem az egyetlen, akinek a rettegett Sátor Lajos pisztolyt nyomott a szájába, korábban Szamaránszky Roland is hasonló történetről számolt be.

A bírósági szenátus egyik tagja azt kérdezte O. Tamástól, annak idején nem gondolkozott-e el azon, hogy feladja a rendőrségen a maffiafőnököt.

„Ez lehetetlen volt. Szerintem se én, se a családom, se a gyerekem nem élte volna túl. Egyszer kihallgatáson voltunk D. Petivel Nagyszombatban. Amikor már hazafelé tartottunk, Reisz Andor hívta D. Petit, hogy álljunk meg az irodájában, mert meg akarja mutatni a vallomást, amit Nagyszombatban tettünk. Ebből csak azt akarom kihozni, hogy ezek az emberek hamarabb tudtak a kihallgatásról, mint hogy mi kijöttünk volna a rendőrségről. Esélytelen volt bárkit is feljelenteni”

– válaszolt a tanú. Amikor a tízes gyilkosságról kérdezték, O. Tamás egy tetoválást idézett fel.

Sátor Lajos

„Sátor Lajos mutatott egy tetoválást a karján. Egy halálfej volt rajta, körülötte pedig kilenc koponya. Megkérdezte tőlem, tudom-e, hogy mit jelent. Én akkor még nem tudtam”

– jelentette ki a férfi, aki csak később jött rá, hogy a tetoválás a tízes gyilkosságot szimbolizálja.

25 millió korona és sírásás az erdőben

A tanú vallomást tett egy további gyilkossággal kapcsolatban is, amivel Vlčko Pált vádolja a bíróság. Ez az Écsi-akcióval ellentétben nem maffialeszámolás volt, hanem egy fevér lovat (stróman), végeztek ki az erdőben, valahol a Galántai járásban.

A vádirat szerint R. Roman nevén egy olyan cég működött, amivel a bűnszervezet ÁFA-csalásokat hajtott végre. A látszat kedvéért még irodát is tartottak fenn, de még csak nem is használták. Ennek ellenére a céggel gigantikusat kaszált a maffia.

A vádirat szerint R. Roman 2003 decembere és 2004 májusa között 25 millió koronát vett fel készpénzben a nevén működő cég bankszámlájáról. Az összeg teljes egésze ÁFA-visszaigénylésekből származott, melyeket kivétel nélkül a nagymegyeri adóhivatal hagyott jóvá.

Egy hónap sem telt el, hogy R. Roman az utolsó fillért is kivette a céges számláról és átadta a csalás értelmi szerzőjének, amikor forró lett a talaj, és a nincstelen férfi meggyilkolása mellett döntöttek, hogy ne tudjon vallomást tenni ellenük a rendőrségen.

Elmondása szerint O. Tamás nem tudott róla, hogy egy fehér lóról van szó. Egy este Vlčko elment érte és csak annyit mondott, „megyünk, megcsinálunk valakit”, ő pedig nem kérdezősködött.

Egy galántai járásbeli erdőbe hajtottak, ahol elkezdtek gödröt ásni, majd egyszer csak megjelent Sátor Lajos, aki nem sokkal később Vlčkoval távozott a helyszínről, O. Tamás pedig ott maradt kiásni a gödröt. Bizonyos idő múlva Sátor és Vlčko visszatértek a helyszínre.

„Hozták ezt a cigánygyereket, aki meg volt bilincselve. (...) Sátor hátulról elkapta a nyakát, rákulcsolta a karját, megfújtotta és ledobta a földre. Utasított, hogy vetkőztessem le kisgatyára a halottat. A ruháit egy táskába raktam, Sátor pedig belerúgta a holttestet a gödörbe”

– ecsetelte a gyilkosság menetét a tanú.

Amikor O. Tamás meghallgatása befejeződött, a vádlottak kaptak szót, akik hevesen tagadták a bűnöket, melyeket a tanú – illetve a bíróság – felrótt nekik.

„Teljes mértékben cáfolom, hogy részt vettem volna a bizonyos R. Roman meggyilkolásában. Semmi ilyesmiben nem vettem részt” – jelentette ki Vlčko Pál.

Vlčko Pál

Végül pedig Bugár György, aki korábban jót kuncogott a róla szóló horkolós sztorin, így szólt:

„Annyit szeretnék mondani, hogy nem igaz, hogy voltam O.-val megfigyelni az Écsit. Összekever valakivel.”


Korábbi beszámolóink a maffiaperről (időrendi sorrendben):

Csontiék a vádlottak padján!

Csonti bevallotta, hogy gyilkos

Megeredt Csonti nyelve: Sátor Kaliňák csúcsrendőrén keresztül akart visszatérni a normál életbe

Zakál mindent tagad, Csonti tovább csiripel

Névsorolvasás a bíróságon – Ők voltak a Sátor-maffia tagjai

„Öröm Dunaszerdahelyen élni, vádlott úr!“

Ő nem olyan, mint a többiek, ő nem gyilkos

Kádár tovább tagadta a gyilkosságokat, majd félbeszakadt a csallóközi maffia büntetőpere

"Sátor Lajos pisztolyt nyomott a számba"

„Csonti elásott egy kisebb falut"

(db)