Egymásnak feszült Pellegrini és Kiska, a kormányfő szerint Fico már nem kíván az új kormányban lenni

2019. december 8. - 15:27 | Belföld

Pellegrini és Kiska először találkoztak vitaműsorban. Vasárnap a Markíza Na telo című műsorának vendégei voltak, ahol szóba került a szociális állam, a Kotlebáékkal való együttműködés, a rendőségi eljárások, valamint Fico jövője is.

Egymásnak feszült Pellegrini és Kiska, a kormányfő szerint Fico már nem kíván az új kormányban lenni
Forrás: tvnoviny.sk

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő és Andrej Kiska (Za ľudí) is kizárta annak a lehetőségét, hogy a közelgő parlamenti választások után együtt működjenek a Kotleba-féle ĽSNS párttal. Pellegrini szerint a Smer nem lépne kormányra Kotlebáékkal, Kiska pedig elmondta, hisz Pellegrininek, de úgy gondolja, hogy nem a kormányfő az, aki az államot irányítja.

„A mi országunkat a valóságban Robert Fico vezeti”

– hangsúlyozta Kiska, és hozzátette, Ficótól korábban sosem hallotta, hogy kizárná az együttműködést Kotlebával. Pellegrini azonban Kiska szemére vetette, hogy nem vett részt a fasizmus elleni küzdelem jegyében rendezett megemlékezéseken.

A kormányfő a műsorban azt is kijelentette, hogy Robert Fico már nem akar az új kormányban lenni, amely a választások után alakul.

Kiska elutasította az együttműködés lehetőségét a Smerrel, Pellegrini azonban nem jelentette ki egyértelműen, hogy nem lépnének kormányra Kiskáékkal.

Azzal kapcsolatban, hogy a napokban az exállamfő, Andrej Kiska és a korábbi kormányfő, Robert Fico ellen is eljárást indított a rendőrség, Pellegrini elmondta, hogy mindkettőjük esetében a hatóságoknak, illetve a bíróságoknak kell igazságos döntést hozniuk, és bíznunk kell a rendőrségben és az ügyészségben, hogy valós okuk volt lépni mindkettőjük ellen.

A kormányfő megjegyezte, nem fog beleavatkozni a rendőrség és az ügyészség munkájába, és tiszteletben kell tartani a döntésüket. Pellegrini egyúttal elutasította a „rendőrségi maffia” kifejezést.

Kiska a vitaműsorban arról is beszélt, hogy korábban a Bôrik hotelben találkozott Ficóval, Pellegrinivel és Roman Krpelannal, akik azt mondták neki, hogy ha Ficót kinevezik az Alkotmánybíróság elnökének, akkor „nyugalom lesz, de ha nem így lesz, akkor majd meglátja, mi fog történni”. Pellegrini azonban tagadta, hogy valaha is ki akarta volna harcolni a pozíciót Ficónak.


(TASR/DenníkN)