Meggyanúsították Andrej Kiskát!

2019. december 6. - 11:58 | Belföld

A rendőrség pénteken meggyanúsította cége, a KTAG adügyei miatt Andrej Kiskát, mely cégnek ő a tulajdonosa.

Meggyanúsították Andrej Kiskát!
Andrej Kiska (Fotó: TASR)

A rendőrség egyelőre hivatalos úton nem erősítette meg Kiska meggyanúsítását, az exelnök azonban igen, reagált is rá, és egy "mocskos politikai kampány" részének tartja.

Kiska szerint ez is az országot uraló maffia politikai zsarolásának bizonyítéka. "Fico fenyegetett ezzel, mikor visszautasítottam az alkotmánybírói kinevezését. Még februárban jeleztem ezt a rendőrségnek" - szögezte le.

Rámutatott, hogy cége adóügyeinek vizsgálata során két év alatt háromszor cserélték le az illetékes nyomozót. "Éppen azért, mert az első kettő nem látott indokot az eljárásra. Találtak egy harmadikat. Kell ehhez még valamit hozzáfűzni?" - tette fel a kérdést.

Állítja, Fico mindent vagy semmit játékot űz. "Soha nem sikerült megfélemlítenie, holott évek óta erre törekszik" - figyelmeztetett, majd feltette a kérdést, vajon miért nincs meggyanúsítva Dobrosla Trnka egykori főügyész, Ján Počiatek expénzügyminiszter, Norbert Bödör, akivel Marian Kočner egyeztetett az újságírók átvilágításáról és egyéb ügyekben, amihez rendőrökre volt szükség, vagy épp Ján Slota, akinek neve pedig az emissziós botrány kapcsán merült fel.

Andrej Kiska cége kapcsán azért indult nyomozás, mert 2014-ben az elnöki kampányára fordított összeget a cég leírta az adóalapjából. Miután kiderült, hogy ezt törvénytelenül tette, kifizette az adót.

Az ügy kapcsán a hét egyik fejleménye az is, hogy az Alkotmánybíróság eltörölte azt a bírságot, amelyet a parlament összeférhetetlenségi bizottsága szabott ki idén májusban Andrej Kiska akkori államfőre. A pénzbírság összege Kiska háromhavi fizetésének megfelelő összeget tett ki, és az elnökválasztási kampányának a finanszírozásával volt összefüggésben.

Csütörtökön a rendőrség Robert Ficót is meggyanúsította, mégpedig annak kapcsán, hogy kiállt Milan Mazurek mellett, miután az ĽSNS képviselőjét elítélt a bíróság a romákra tett rasszista megjegyzései miatt.

(TASR)