Eljárást indítottak Kočner ellen a börtönből küldözgetett cédulák miatt

Marian Kočner különféle instrukciókat tartalmazó leveleket küldözgetett november végén a rács mögül Peter Tóthnak. A cédulákat lefoglalta a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA), a vállalkozó ellen pedig az igazságszolgáltatás akadályozása miatt indult eljárás.

Eljárást indítottak Kočner ellen a börtönből küldözgetett cédulák miatt
Marian Kočner (Fotó: TASR)

Mint ismert, Kočner a börtönből küldött cédulákban állítólag arra kérte Peter Tóthot, hogy vegye fel a kapcsolatot bizonyos befolyásos emberekkel, köztük Norbert Bödörrel, aki az ismerősén, Dušan Kováčikon keresztül elintézte volna a szabadulását.

„Ezekben a levelekben arra kéri Peter Tóthtot, hogy lépjen kapcsolatba egy bizonyos RF (azaz Robert Fico) szignóval rendelkező illetővel, hogy derítse ki, az Alkotmánybíróságon miért mondott csődöt az embere, aki az előzetes letartóztatásáról döntött. Konkrétan JUDr. Mojmír Mamojkáról van szó“ – állította a TV JOJ egyik informátora.

Ezek az információk azelőtt láttak napvilágot, hogy a bíróság döntött volna Kočner őrizetének szigorításáról. A Besztercebányai Specializált Büntetőbíróság vizsgálóbírója 2018. december 20-án helyt adott a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze által benyújtott indítványnak Kočner őrizetének szigorításáról. A Legfelsőbb Bíróság tanácsa január elején zárt ajtók mögött úgy döntött, hogy a Markízával kapcsolatos váltóhamisítási ügyben gyanúsított vállalkozó szigorított őrizetben marad.

A börtönből küldözgetett cédulákkal kapcsolatban az igazságszolgáltatás akadályozása miatt indítottak eljárást Kočner ellen

– tudta meg a Markíza az országos rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. A nyomozás részleteivel kapcsolatban egyelőre nem tájékoztattak.

„A NAKA rendőrei november 26-án lefoglalták a cédulákat, a másolatokat pedig továbbították a Speciális Ügyészség felügyeleti ügyészének” – nyilatkozta Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő.

A Markíza úgy tudja, Kočner a jogi képviselőjén keresztül küldte a cédulákat, Andrej Šabík azonban ezt az elejétől kezdve tagadja, elmondása szerint nincs tudomása arról, hogy az üzenetek hogy jutottak ki a börtönből.

Kočner tavaly kétszer is kérvényezte a szabadlábra helyezését, sikertelenül. A kérelmet mindkétszer elutasította a Specializált Büntetőbíróság, a döntés ellen a terhelt mindkét esetben fellebbezett. A Legfelsőbb Bíróság mindkét fellebbezést elutasította.

Marian Kočner vállalkozó jelenleg a Markízával kapcsolatos, csaknem 70 millió euró értékű váltók ügye miatt van előzetes letartóztatásban. A televízió értékpapírok hamisítása és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt tett feljelentést Kočner és Pavol Rusko, volt gazdasági miniszter és a Markíza volt igazgatója ellen. Rusko és három másik, alvilági személy ellen a volt TV igazgató egykori üzlettársa, Silvia Volzová elleni gyilkossági kísérlet ügyében is eljárás folyik. A Markíza TV képviselői már a per kezdetétől kétségbe vonják a váltók eredetiségét.


(tvnoviny.sk/para)