Előzetesben marad az egykori országos rendőrfőnök

2021. május 10. - 19:48 | Belföld

Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány továbbra is őrizetben  marad – döntött hétfőn a Besztercebányai Speciális Büntetőbíróság előkészítő eljárásának bírója.

Előzetesben marad az egykori országos rendőrfőnök
Fotó: TASR

A bíróság nem hagyta helyben a szabadlábra helyezési kérvényét. Az ügyész által benyújtott, a fogva tartás meghosszabbítására irányuló kérvénynek csak részben tett eleget a Speciális Büntetőbíróság: csupán egy hónappal, augusztus 5-ig hosszabbította meg a vizsgálati fogságot. A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze azt kérte, jövő januárig maradjon előzetesben a gyanúsított.

A korábbi országos rendőrfőkapitányt és néhány exkollégáját tavaly november elején tartóztattak le a Tisztítótűz (Očistec) rendőrségi akció keretében, és azzal vádolják őket, hogy valójában nem Szlovákiát, hanem a nyáron hűvösre tett Norber Bödört, a Smerhez köthető nyitrai oligarchát szolgálták.

A Speciális Büntetőbíróság döntése alapján előzetes letartóztatásba helyezték Róbert Krajmert, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes egységének volt vezetőjét is. Bűnszervezet létrehozásával, kenőpénz elfogadásával és hivatali jogkörrel való visszaéléssel gyanúsítják.

Mindketten azért vannak őrizetben, hogy ne befolyásolhassák a tanúkat, és ne követhessenek el további bűncselekményeket.

„Négy gyanúsított előzetes letartóztatását augusztus 5-ig meghosszabbította a bíró. Egy kivételével az összes gyanúsított szabadlábra helyezési kérvényét elutasította" – tájékoztatott Miroslav Zobok, Róbert Krajmer ügyvédje.

Két másik volt rendőrtiszt, Peter Hraško, a NAKA volt főnöke és Marian Zetocha, a NAKA pénzügyi hírszerzőegységének egykori vezetője, akiket szintén a Tisztítótűz akció során vettek őrizetbe, szintén rács mögött marad.

Milan Mihálikot, a Pénzügyőrség volt igazgatóhelyettesét hétfőn szabadlábra helyezték.

A Speciális Büntetőbíróság döntése nem jogerős, a gyanúsítottak és az Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze által benyújtott panaszról a Legfelsőbb Bíróság dönt.


TASR