Felfüggesztettet és pénzbüntetést kapott a korrupt bűnbánó titkosszolga!

2021. május 27. - 11:48 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság jóváhagyta az ügyész és Boris Beňa, a SIS korábbi igazgatóhelyettese közt megkötött vádalkut.

Felfüggesztettet és pénzbüntetést kapott a korrupt bűnbánó titkosszolga!
Boris Beňa (Fotó: TASR)

Beňa három év börtönt kapott 5 évre felfüggesztve. Korrupció és titkosszolgálati információk kiszivárogtatása miatt kellett bíróság elé állnia.

A vádalku része volt egy 14 ezer eurós pénzbüntetés is.

Boris Beňát tavaly december elején vették őrizetbe a Júdás fedőnevű rendőrségi akció keretén belül. Ebben az ügyben tartóztatták le Milan Lučanský korábbi országos rendőrfőkapitányt, Daniel Čechet, a Pénzügyi Hatóság volt igazgatóhelyettesét, Jozef Rehákot, a belügyminisztérium különleges rendőrségi tevékenységért felelős hivatalának korábbi vezetőjét, Peter Gašparovičot, a SIS egy másik tisztviselőjét, valamint Marián Kučerka vizsgálótisztet.

Beňa a kezdetektől fogva együttműködik a rendőrséggel, és ő volt az, aki például a NAKA nemrég lemondott, majd meggyanúsított igazgatóját, Branislav Zuriant is bemártotta azzal, hogy azt állította róla, beszélt neki Ľudovít Makó, a Pénzügyi Hatóság bűnügyi részlege korábbi vezetőjének lehallgatásáról. Zurian ezt elismeri, viszont megítélése szerint egyszerű munkamegbeszélésről volt szó, melyen szóba került az is, hogy milyen kacifántos kormányfői alku útján kerül(hetet)t Makó a SIS-hez.

Beňát egyébként Vladimír Pčolinský volt SIS-igazgatóval együtt azzal vádolták, hogy 40 ezer eurónyi kenőpénzt fogadtak el Zoroslav Kollár vállalkozótól azért cserébe, hogy a SIS ne figyelje meg őt.

(Tvnoviny.sk)