Feljelentették a zsolnai kórházat, amiért Ficóig jutott a PS lemondott képviselője betegségének híre

2024. február 9. - 14:49 | Belföld

Mint azt korábban megírtuk, Tomáš Hellebrandt (PS) szerdán lemondott parlamenti képviselői mandátumáról, személyes okokra hivatkozva. Csakhogy Robert Fico nem sokkal később előállt a nagy leleplezéssel, miszerint Hellebbrandtnak és a PS-nek közölnie kellene, köze-van-e a zsolnai kórházban történt incidensnek a képviselő lemondásához. 

Feljelentették a zsolnai kórházat, amiért Ficóig jutott a PS lemondott képviselője betegségének híre
Fotó: zsolnai egyetemi kórház

Hellebrandt egy beavatkozáson esett át a zsolnai kórházban, és mint közölték, eltitkolta a kórházi személyzet előtt fertőző betegségét. Michal Šimečka, a PS elnöke erre úgy reagált, hogy Hellebrandt még azelőtt vállalta a felelősséget hibájáért, hogy bármi kitudódott volna minderről. Azt viszont különösnek találta, hogy Robert Fico előbb értesült arról, hogy a zsolnai kórház állítólag feljelentést tett volt képviselőjük ellen az ügyben, mint maga az érintett Hellebrandt.

A politikus egyébként utólag maga is hibának tartja, hogy nem tájékoztatta a személyzetet, de azzal érvelt, hogy nem szerette volna, hogy a diagnózisa esetleg kitudódjon és, azt a politikai csatorozások eszközévé tegyék. Nem a diagnózisa, hanem az előírások megszegése miatt mondott le mandátumáról.

Különös egyébként az ügyben, hogy percekkel Fico bejegyzése után már egy kész anyaggal szolgált az esetről a Plus 7 dní, amely a Penta csoport érdekeltségébe tartozik.

A Denník N arról tájékoztatott, hogy a kórház az ügyészségen tett feljelentést az ügyben január 30-án. A kórház nem válaszolt arra a kérdésükre, hogy az esetről tájékoztatták-e az igazságügyi minisztériumot vagy a kormányfőt.

Az Aktuality.sk most megírta, hogy pénteken reggel feljelentést tett a kórház ellen az Emberjogi Intézet (Inštitút ľudských práv - IĽP) nevű civil szervezet a Legfőbb Ügyészségen. Reakciójukban elfogadhatatlannak és valószínűleg törvénytelennek ítélték az egyetemi kórház ténykedését.

"Valaki az egészségügyi intézményen belülről érzékeny személyes információt szivárogtatott ki, ami ezáltal politikai pártok csatározásának eszközévé vált. Az egészségügyi személyzetnek a tudatában kell lennie annak, hogy különbség van fertőző és nem fertőző páciens között. A törvény szerint a páciensnek úgy kell viselkednie, hogy ne terjessze lehetőleg a fertőzését. Az egészségügyi személyzetnek ugyanakkor védekeznie kell, ez a mindennapos munkájuk része, miután beteg emberekkel érintkeznek, akiktől nem szeretnének fertőzést elkapni. A kórház a viselkedésével az egészségügy jó hírnevét rontja, egyszersmind a megbélyegzéshez és a diszkriminációhoz járul hozzá. Mindemellett az egész ügy mögött homofóbiát is érezni"- jegyezték meg. Hellebrandt egyébként bevallottan az LMBTQ-közösséghez tartozik.

(Aktuality.sk)