Félmillió eurót is kereshetett Lučanský a kenőpénzekkel – kiszivárgott, miért vehették őrizetbe a korábbi rendőrfőnököt

2020. december 3. - 14:46 | Belföld

A gyanú szerint Milan Lučanský korábbi országos rendőrfőkapitány több százezer euró értékben fogadhatott el kenőpénzeket.

Félmillió eurót is kereshetett Lučanský a kenőpénzekkel – kiszivárgott, miért vehették őrizetbe a korábbi rendőrfőnököt
Fotó: TASR

A Denník N szerint kenőpénzek elfogadásának nyolc bűncselekményéből két esetben Lučanskýt gyanúsítják. Az egyik esetben állítólag olyan nagyságrendű bűncselekményről van szó, amelyért akár tíztől tizenöt évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Az első bűncselekményt a gyanú szerint 2014 és 2015 között követhette el Lučanský, ezt alátámasztja a korábban letartóztatott magas beosztású rendőr, Norbert Paksi, valamint a titkosszolgálat korábbi embere és a Takáč-bandához közel álló František Böhm vallomása is. Mindkettőjüket az Isten malmai (Božie mlyny) fedőnevű rendőrségi akció során vették őrizetbe.

A vallomások szerint Lučanský a pozsonyi, Račianska utcai McDonald’s-ban találkozott Böhmmel és Paksival, ahol beleegyezett, hogy segíti a maffiacsoportot. A hármas állítólag megegyezett abban, hogy Paksi a belügyminisztérium különleges rendőri tevékenységéért felelős hivatalának korábbi vezetőjével, Jozef Rehákkal figyelemmel kísérik a Böhmmel és a Takáč-banda további tagjaival kapcsolatos fejleményeket a rendőrségen, Lučanský pedig biztosítja Böhm csalásainak fedezését, elsősorban ami az adóval és az üzemanyagokkal kapcsolatos.

Egy állandó havi „jutalomban” egyeztek meg, amelyet Böhm legalább 2014 őszétől 2015 tavaszáig fizetett Paksinak. 10 ezer euróról volt szó, amelyet egymást közt kellett szétosztaniuk. A lap szerint Paksinak és Reháknak 2-2 ezer euró járt, Lučanský pedig a maradék hatezer eurót markolta fel, amelyből az őt támogató Daniel Čechnek, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatóhelyettesének négyezer eurót adott.

A gyanú szerint Lučanský azután is folytatta a kenőpénzek elfogadását, miután 2018 májusában országos rendőrfőkapitány lett. 2018 augusztusától 2019 év végéig Böhm állítólag havi 45 ezer eurót adott Paksinak. Utóbbi azt állítja, hogy ebből az összegből rendre 30 ezer eurót adott Lučanskýnak, saját részére meghagyott 14 ezret, ezer eurót pedig Reháknak szolgáltatott. Ezek alapján Lučanský összesen 510 ezer euró értékben fogadhatott el kenőpénzeket.

A NAKA szerda reggeltől folytatta Júdás fedőnevű akcióját, mely a korábbi Tisztítótűz megnevezésű nyomozás folytatását jelenti. A gyanúsítottak között van Milan Lučanský korábbi rendőrfőkapitány is, akit csütörtökön reggel a NAKA őrizetbe is vett.

A Tisztítótűz nevű akció során korábban már őrizetbe vették Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitányt, Peter Hraško korábbi NAKA-igazgatót és Róbert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes részlegének vezetőjét is. A szerda reggeli akció során Daniel Čechet, a Pénzügyi Hatóság volt igazgatóhelyettesét, Jozef Rehákot, a belügyminisztérium különleges rendőrségi tevékenységért felelős hivatalának korábbi vezetőjét, valamint Boris Beňát, a SIS egykori igazgatóhelyettesét is őrizetbe vették. Korrupcióval gyanúsítják őket, illetve egy személyt bizalmas információk veszélyeztetésével, zsarolással és bűnszervezet létesítésével.

Lučanský azt követően lett a rendőrfőkapitány, hogy Tibor Gašpar lemondott 2018 májusában. Azt megelőzően a belügyminisztériumi főfelügyelőség vezetői posztját töltötte be.


(DenníkN/para)