Grendel: A jó szlovák-magyar kapcsolatok az együttélés minőségétől is függenek

2021. április 14. - 20:25 | Belföld

A jó szlovák-magyar kapcsolatok a szlovákok és a szlovákiai magyarok közötti kapcsolatok minőségétől is függenek. Nem csak a két szomszédos állam politikusai közötti baráti kapcsolatokról van szó – mondta Grendel Gábor (OĽaNO), a parlament alelnöke. Szerinte mértékletességre és kiegyensúlyozottságra van szükség, „mert ez kezd csikorogni”.

Grendel: A jó szlovák-magyar kapcsolatok az együttélés minőségétől is függenek
Fotó: TASR

Ha a két nemzet között megromlik a kapcsolat, az Grendel szerint mindenki felelőssége lesz, aki a közérdek helyett valami mást helyezett előtérbe. A parlament alelnöke úgy fogalmazott, felelősséget érez a szlovákok és a magyarok békés együttéléséért.

„És amikor azt látom, hogy ez veszélybe kerülhet, kötelességemnek érzem, hogy cselekedjek. Megpróbálom visszaállítani a mértékletességet és az egyensúlyt ezen a téren, mert kezd a dolog csikorogni, ami nem szolgálja a hétköznapi emberek érdekeit, akik nyugodtan akarnak élni, dolgozni és vállalkozni Szlovákiában. Épp ezért a napokban beszélgetéseket kezdeményeztem erről a témáról, ami ígéretesnek tűnik” – írta a közösségi oldalán.

Április 9-én, pénteken Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter, volt kormányfő Budapesten tárgyalt Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel arról, hogy Magyarország segítene a Szlovákiába behozott orosz Szputnyik V vakcina bevizsgálásában. Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta Matovičot, akit nem a szlovák diplomácia képviselői, hanem Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő kísért el.

Gyimesi leszögezte, a magyar féllel folytatott tárgyalások sikerének előfeltétele az, hogy a szlovák nagykövetség képviselője nem vett részt a találkozón. Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter elhatárolódott ettől a kijelentéstől, mint ahogyan Gyimesi más állításaitól is, aki őt és Martin Klus külügyi államtitkárt hungarofóbnak nevezte.

Andrej Stančík, Gyimesi OĽaNO képviselői klubbeli kollégája a TASR hírügynökségnek úgy nyilatkozott, Gyimesi csupán parlamenti képviselő, és nincs kompetenciája arra, hogy alapvetően más irányban befolyásolja az ország kül- vagy belpolitikáját, mint ahogyan azt a kormányprogram vagy a kormány stratégiai dokumentumai meghatározzák. Stančík a parlament külügyi bizottságának, valamint az európai ügyekért felelős bizottságának tagja. Arra a kérdésre, hogy Matovič és Gyimesi budapesti útjával kell-e foglalkozniuk a bizottságoknak, azt válaszolta, a kormánytagok külföldi útjaival a kormány foglalkozik. „Mivel azonban itt a vakcináról, vagyis az élet és az egészség védelméről van szó, az információkat elsősorban az egészségügyi bizottságnak kell megkapnia" - mondta.


(TASR)