Koalíciós egyeztetésen tárgyalják meg Gyimesi "szégyenteljes" kijelentéseit

2021. április 12. - 15:28 | Belföld

Az SaS szégyenteljesnek tartja Gyimesi György parlamenti képviselő támadásait és kijelentéseit a párt és a szlovák diplomácia képviselőivel szemben. Richard Sulíkék az OĽaNO politikusának magatartását a koalíciós tanácson szóvá akarják tenni. 

Koalíciós egyeztetésen tárgyalják meg Gyimesi "szégyenteljes" kijelentéseit
Facebook

A diplomáciai tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező képviselő oktatja ki és sértegeti a szlovákiai hivatásos diplomatákat. Ezzel átlépte a vörös vonalat, pedig inkább azt magyarázhatná el egyértelműen, hogy mi a helyzet az állampolgárságával - jegyezte meg Richard Sulík, az SaS elnöke.

Rámutatott, hogy Gyimesi még Eduard Heger miniszterelnök kormányát sem támogatta. Sulík szerint a képviselő fellépése túltesz bármelyik ellenzéki parlamenti honatyán, annak ellenére, hogy hivatalosan továbbra is a koalíciós párthoz tartozik.

Gyimesi többször kritizálta a szlovák diplomáciát, a külügyminisztérium vezetőjét, az államtitkárát. Legutóbb például, amikor a múlt héten Igor Matovič Budapesten a magyar kormány képviselőivel találkozott és ahol nem volt jelen a szlovák külképviselet egyik diplomatája sem, Gyimesi azt nyilatkozta, hogy a szlovák diplomácia távolmaradása volt a feltétele a tárgyalások sikerének.

Lapunk megkeresésére Gyimesi reagált az SaS állampolgáros megjegyzésére. Az OĽaNO politikusa nem érti az SaS nyilatkozatának azt a részét, amelyben azt írják, hogy előbb „inkább azt magyarázhatná el egyértelműen, hogy mi a helyzet az állampolgárságával”. „Nekem csak egy állampolgárságom van, mégpedig a szlovák” – mondta a Paraméternek Gyimesi. Állítja, hogy nem vette fel a magyar állampolgárságot sem. „Nem is kezdeményeztem a magyar állampolgárság felvételét” - szögezte le az OĽaNO képviselője.

(TASR/para)