Gyimesi új célt talált magának – „oszkártalanítás” vagy a két választás lesz a legfontosabb idei feladata a Magyar Szövetségnek?

2024. január 6. - 11:31 | Belföld

Gyimesi György, a Magyar Szövetség egyik alelnöke a párt „oszkártalanítását” nevezte 2024 legfontosabb feladatának. A párt többi vezetője szívesebben koncentrálna a választásokra, Világi Oszkár befolyását kevesen látják a pártban. Forró Krisztián pártelnök inkább hallgat.

Gyimesi új célt talált magának – „oszkártalanítás” vagy a két választás lesz a legfontosabb idei feladata a Magyar Szövetségnek?
Amikor Gyimesi még Matovič szekértolója volt - TASR

A Magyar Szövetség egy hónapja megválasztott alelnökének, Gyimesi Györgynek egyik legutolsó bejegyzése 2023-ban a következő év legfontosabb feladatáról szól: „Oszkártalanítani a Magyar Szövetséget!”.

A képviselő ezzel két dolgot is állít: az, hogy Világi Oszkárnak, a Slovnaft vezérigazgatójának és a DAC tulajdonosának „túl nagy befolyása” van a pártra, a második pedig az, hogy ennek a befolyásnak a felszámolását tartja 2024 legfontosabb feladatának.

Világi: minimális a kapcsolatom a Magyar Szövetséggel

Gyimesi a bejegyzésével Világi Oszkár egyik, december végén, a Napunk.sk-ban megjelent interjújára akart reagálni, amiben azonban Világi éppen arról beszél, hogy nincs befolyása a Magyar Szövetség működésére. Ezt a véleményét a Paraméternek is megerősítette, azt állítja, hogy csak minimális a kapcsolata a párttal, azt azonban elismerte, hogy az Orosz Örs alelnök körüli csoporttal, vagyis a korábbi Összefogás Platformmal, annak egy részével jó a kapcsolata. Azt is elismeri, hogy az Összefogás létrejöttét „eszmei alapon” segítette, anyagi támogatást azonban nem adott nekik.

Világi örült a Szövetség létrejöttének, viszont szerinte a párt vezetése – ő Forró Krisztiánt és Berényi Józsefet említette – több hibát is elkövetett a 2022-es önkormányzati választások után, ami oda vezetett, hogy 2023-ban nem jutottak be a parlamentbe.


Világi Oszkár a Gombaszögi Nyári Táborban (Fotó: Paraméter)

Orosz: Gyimesi egy Matovič spin-off

Gyimesi Györgynek már korábban is volt konfliktusa Orosz Örssel, ez derült ki egyes Facebook bejegyzéseiből is. Oroszt ugyanaz a kongresszus választotta meg a párt alelnökévé, mint Gyimesi Györgyöt. Ő Mózes Szabolcsot váltotta az alelnöki poszton, aki a választási vereség után lemondott az alelnökségről.

Orosz a két választás közül az európai parlamenti választást tartja a fontosabbnak, amelyen szerinte akár két mandátumot is szerezhet a Szövetség. „Politikai szempontból nyilván ez az idei év legfontosabb feladata” – mondta a Paraméternek Orosz.

Az „oszkártalanítás” szerinte csak Gyimesi „fejében van jelen”, a nagyvállalkozónak nincs befolyása a Magyar Szövetségre. „Világi Oszkárnak nincs befolyása a pártra, ezt maga is elismerte a néhány napja megjelent interjújában – mondta Orosz. – Szomorúan kell konstatálnom, hogy Gyimesi kolléga tényleg egy Matovič spin-off, vagyis Matovič magyar kiadásban, ha nincs konfliktus, akkor gerjeszt egyet.”

Azt elismeri, hogy ő kapcsolatban áll Világival.

„Ő olyan ember, akit illik ismerni. Én is ismerem, nem vagyunk tegezőviszonyban, de beszélőviszonyban vagyunk” – érzékeltette kapcsolatukat Orosz.

Szerinte lehet szeretni vagy nem szereti Világi Oszkárt, de ez nem változtat azon, hogy ő az egyik legjelentősebb szlovákiai magyar nagyvállalkozó. „Nem értem, hogy miért kellene vele konfliktusba kerülni. Józan paraszti ésszel ez teljesen felesleges idő és energiapazarlás” – mondta Orosz. Egyébként ő is úgy véli, hogy Világi nem befolyásolja a Magyar Szövetség politikáját. „Csak meg tudom erősíteni, amit Világi is elmondott, hogy nincs ráhatása a Szövetségre” – jelentette ki Orosz. Szerinte a magyar politika egyik legnagyobb problémája, hogy mindig valami ellen küzd. „Miért valami ellen küzdünk, miért nem valamiért? Legyen szó gombaszögi mozgalomról, kétnyelvűségről vagy bármilyen más politikai célról” – véli Orosz.

Berényi: a Magyar Szövetség gyűjtőpárt

Berényi József, a párt elnökségi tagja, aki a decemberi kongresszusig az MKP Platformjának elnöke volt, fontosabbnak tartja a választásokat, mint az „oszkártalanítást”. „Két választás előtt állunk, az első félév legfontosabb feladata lesz, hogy jó eredményt érjünk el a köztársaságielnök-választáson,és az európai parlamenti választáson, majd jó eredmény esetén tovább erősítsük a pártot és a közéleti tevékenységünket a második félévben” – mondta a Paraméternek Berényi. Arra azonban nem válaszolt egyértelműen, hogy mi a véleménye a Gyimesi által emlegetett „oszkártalanításról”.

„A Magyar Szövetség egy gyűjtőpárt, ennek megfelelően fogok hozzáállni ahhoz, hogy ez a párt működjön” – válaszolta arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a Gyimesi által kitűzött „célról”.

Gyimesi Berényi Józseffel tárgyalta le a belépését a Szövetségbe a decemberi kongresszus előtt, így Berényinek köszönheti azt is, hogy megkapta a párt alelnöki posztját, amelyhez az alapszabályt is módosítani kellett.

Gyimesit egyébként a Szövetségben nem mindenki fogadta örömmel, amit az is bizonyít, hogy a kongresszusnak csak a fele, vagyis 75 ember támogatta megválasztását az alelnöki posztra. Ha a szavazáson a kongresszus minden tagja jelen van, akkor Gyimesit ekkora támogatással nem választják meg az alelnöki posztra.


Berényi József (Fotó: Cséfalvay Á. András)

„Világi nem támogatja a Magyar Szövetséget”

Világi befolyását Berényi inkább közvetettnek tartja a Magyar Szövetségre.

„Egy ilyen nagyvállalkozónak, mint Világi Oszkár, az egész közéletre van befolyása, így a pártra is, ez természetes” – mondta Berényi.

A Slovnaft vezérigazgatójának a pártra gyakorolt hatását azonban inkább negatívnak tartja. „Vannak dolgok, amiket én is másként látok, mint ő, de még egyszer mondom, a Szövetségnek gyűjtőpártként kell működnie” – véli Berényi. Szerinte azonban nem egy újabb „boszorkányüldözést” indítottak el a pártban, Gyimesi bejegyzését nem tartja túl fontos dolognak. Nem utasítja el a vállalkozói szféra támogatását sem.

„Érvényes az az íratlan szabály, hogy egy demokráciában jó dolog, ha egy pártot vállalkozók is támogatnak, de azt el kell kerülni, hogy egy vállalkozónak vagy vállalkozói csoportnak legyen pártja – véli Berényi. – Világit azonban nem sorolom azok közé a vállalkozók közé, akik támogatják a Magyar Szövetséget.”

Világi egy „hasznos” vudubaba?

Mózes Szabolcs elnökségi tag, korábbi alelnök is a választásokat tarja a pártra váró legfontosabb feladatnak. „ A pártra és az országra két fontos választás vár idén, ezen kívül a párt számára a belső konszolidációt, a bővülést és a tartalmi, szakmai munkát tartom célnak” – mondta a Paraméternek Mózes. Az „oszkártalanítással”, mint céllal nem tud mit kezdeni.

„Nem tudom értelmezni az „oszkártalanítást”, a jövő heti elnökségen erre remélhetőleg magyarázatot kapunk” – jelentette ki Mózes, aki korábban az Összefogás Platformot képviselte a Szövetségben.

Szerinte a nyilvános üzengetés helyett inkább a belső kommunikációra kellene figyelniük.

Gyimesi „célkitűzését” azért sem érti Mózes, mert szerinte Világi hatását nem lehet érezni a pártban.

„Én semmilyen hatást nem érzek és nem is éreztem. Világi az elmúlt 15 évben egy közéleti „vudubaba” szerepét töltötte be azok számára, akik a sikertelenségüket szerették volna elkendőzni vagy leegyszerűsítő magyarázatot akartak adni a társadalmi jelenségekre. Így volt ez anno Csáky Pállal, majd a 2020-as választás előtt az elsüllyedő Bugár Béla vette elő a »világizást«” – véli Mózes.

Mózes Szabolcs és Orosz Örs a Magyar Szövetség decemberi kongresszusán (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Mózes: ne a gyíkembereket okoljuk a problémákért

Azt nem akarta kommentálni, hogy Gyimesi bejegyzése a volt Összefogás Platform tagjai elleni fellépés kezdetét jelzi-e. „Ezt párton belül megbeszéljük, nem akarok róla nyilvánosan spekulálni. Általánosságban mondva annak viszont semmi értelme nem lenne, ha valaki a saját pártját szeretné gyengíteni – magyarázta álláspontját Mózes. –

A felvidéki magyar politikának fel kell nőnie ahhoz, hogy szembenézzen a saját problémáival ahelyett, hogy belső ellenségeket keres és nem létező gyíkembereket okol a gondjaiért.”

Az „oszkártalanításról”, Világi Oszkárnak a pártra gyakorolt hatásáról megkérdeztük Forró Krisztián pártelnököt is. Forró a cikk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre, amint válaszol, bővítjük cikkünket.

- lpj -