"Ha Csehországot megtámadják, az olyan, mintha Szlovákiát támadnák" - parlamenti képviselők vonultak a pozsonyi orosz nagykövetséghez

2021. április 19. - 08:54 | Belföld

Ondrej Dostál (OKS, SaS-frakció), Anna Zemanová (SaS), Miroslav Kollár (független) és Andrej Stančík (OĽaNO) parlamenti képviselők vonultak ki vasárnap a pozsonyi orosz nagykövetég elé, hogy támogatásukról biztosítsák Csehországot.

"Ha Csehországot megtámadják, az olyan, mintha Szlovákiát támadnák" - parlamenti képviselők vonultak a pozsonyi orosz nagykövetséghez
Fotó: Facebook / Ondrej Dostál

Csehország a minap 18 diplomatát utasított ki a prágai orosz nagykövetségről. A cseh titkosszolgálatok ezeket a személyeket orosz titkosszolgálati tisztként azonosították. Megalapozott a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálat munkatársai állnak a 2014 októberében és decemberében, a Vrbětice komplexum lőszerraktárában történt robbantások mögött. Az első robbanásban ketten hunytak el.

A csehek lépésére válaszul vasárnap este Oroszország is kiutasított 20 cseh diplomatát az országból. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő példátlannak minősítette, hogy Prága "nem bizonyított és kitalált ürüggyel" ilyen döntést hozott. Moszkva a kiutasítást "ellenséges lépésnek" és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette.

Kapcsolódó cikk:
A szlovákiai politikusok reagáltak az orosz diplomaták csehországi kiutasítására

Ondrej Dostál szlovák képviselő a Facebook-oldalán osztotta meg, hogy az orosz nagykövetség épülete elé vonultak, támogatandó Csehországot.

"Ha Csehországot megtámadják, az olyan, mintha Szlovákiát támadnák. Csehország nemcsak a NATO-n, illetve az EU-n belüli szövetségesünk, de jó szomszédunk és közeli partnerünk, mellyel egyszersmind összeköt bennünket az is, hogy évekig közös országunk volt" - fejtette ki, hozzátéve, hogy elvárják, Szlovákia teljes mértékben Csehország mellett álljon ebben a helyzetben.