Ha a rendőrök rács mögött akarják tudni Ficót, csak Žilinka mentheti meg

2022. április 22. - 09:22 | Belföld

Ha Robert Ficót, a Smer-SD elnökét előzetes letartóztatásba helyezik, ahogy azt a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) indítványozta, egy másik képviselő lép a helyére a parlamentben.

Ha a rendőrök rács mögött akarják tudni Ficót, csak Žilinka mentheti meg
Fotó: TASR

Azáltal ugyanis, ha vizsgálati fogságba kerülne, nemcsak a szabadságáról kellene lemondania, a parlamenti üléseken és a szavazásokon sem vehetne részt – mutatott rá az Aktuality.sk.

Mint ismert, a NAKA szerdán őrizetbe vette Fico egykori belügyminiszterét, Robert Kaliňákot. A korábbi háromszoros miniszterelnökkel, a Smer-SD elnökével együtt bűnszervezet alapításának és támogatásának bűntettével, valamint adótitok veszélyeztetésével gyanúsítják. Ficót egyelőre nem vették őrizetbe, ahhoz az Alkotmány szerint a parlament beleegyezése szükséges, mivel Kaliňákkal ellentétben parlamenti képviselő.

Időközben a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze indítványozta Maroš Žilinka főügyésznél, hogy adja hozzájárulását Fico őrizetbe vételéhez szükséges kérvény beadásához. Ha Maroš Žilinka ennek eleget tesz, ami még nem biztos, akkor a parlamentnek kell döntenie Fico mentelmi jogáról.

A kérelmet ebben az esetben először a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottság kapja meg, amelynek az élén az OĽaNO képviselője, Anna Andrejuvová áll. A bizottságban többsége van a koalíciónak.

A bizottság ülése nem nyilvános, annak eredményéről határozati javaslattal számolnak be a parlament előtt, amely végül kimondja a végső szót. Ahhoz, hogy Fico vizsgálati fogságba kerüljön, az indítványt legalább 76 képviselőnek támogatnia kell.

Amennyiben az ügy eljut a szavazásig, az SaS, az OĽaNO és a Za ľudí minden bizonnyal Fico letartóztatása mellett adják majd le voksukat, a Sme rodina álláspontja egyelőre nem egyértelmű.

Ellenkezőleg, várhatóan a Hlas-SD, a ĽSNS és a Republika sem támogatja majd a Fico előzetes letartóztatásba helyezésére irányuló indítványt.

Ha a parlament beleegyezik Fico letartóztatásába, nem veszítené el automatikusan a mandátumát, néhány hétre vagy hónapra azonban kikerülne a parlamentből, helyére pedig mást ültetnének. A lap szerint a helyettese Vladimír Jánošík, Lipany polgármestere lehet. A Smernek emellett gondoskodnia kellene a frakciója vezetéséről is, annak ugyanis jelenleg Fico az elnöke, Dušan Jarjabek, valamint Marián Saloň pedig az alelnökei.


(aktuality.sk)