Ha valakinek Bödör a haverja, azt még Matovič kormánya sem penderíti ki olyan könnyedén a pozíciójából

2020. május 29. - 11:19 | Belföld

A pénzügyőrség bűnügyi részlegét vezető Ľudovít Makó lába alatt ég a talaj. A DenníkN szerint a Robert Fico fémjelezte korszak egyik legellentmondásosabb figurájáról van szó, aki miatt az új parlament még törvényt is módosított. Egyelőre úgy tűnik, hiába. 

Ha valakinek Bödör a haverja, azt még Matovič kormánya sem penderíti ki olyan könnyedén a pozíciójából
Fotó: tasr

Ľudovít Makó, aki a Pénzügyi Igazgatóság nevezetű intétménynél irányítja a bűnügyekkel foglalkozó hivatalt (KÚFS) a posztján maradt annak ellenére, hogy az ő személyére szabva a törvényhozás jogszabályt módosított, hogy törvényes keretek között lehessen őt meneszteni.

Makó azonban egyelőre marad a pozíciójában és így hozzáférése van a cégek és magánszemélyek legfontosabb, legtitkosabb információihoz, ráadásul a rendőrséghez hasonló jogkörökkel is rendelkezik, még lehallgatásokra is van jogosultsága.

A parlament május közepén hagyta jóvá a pénzügyőrségről szóló törvény módosítását, amit az államfő pár nappal később alá is írt. Az új szabályok értelmében az igazgatóság vezetője, Lenka Wittenbergerová indoklás nélkül leválthatja a KÚFS vezetőjét. Az OĽaNO-s pénzügyminiszter Eduard Heger azt mondja, nincs bizalma Makóhoz. Wittenbergerová, akit még a smeres kormány alatt neveztek ki az intézmény élére, még a mai napig sem nyilatkozott arról, meneszti-e Makót és ha igen, mikor.

A DenníkN úgy értesült, hogy ha Wittenbergerová nem lép gyorsan, akkor ő is búcsút inthet a pozíciójának.

Makó múltjával nincs minden rendben: a Nyitra melletti Gímeshez több szálon kötődő személy elismeri, hogy tegező viszonyban áll a Marian Kočner embereként számontartott Norbert Bödörrel. A korábbi felettese, František Imrecze korábban azt nyilatkozta, hogy a pénzügyőrségre maga Tibor Gašpar, a korábbi országos főrendőr protezsálta be, aki rokoni kapcsolatban áll Bödörrel.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Makó 2006 és 2018 között egy sor ingatlanhoz jutott hozzá a Nyitrai járáshoz tartozó, jelentős számú magyar által lakott Gímes település szélén, mindössze 8 kilométerre az R1-es autópályától. Ezen a telken több - tisztázatlan hátterű - cég is bérleti kapcsolatban áll a hivatalvezetővel. Kérdések merülnek fel több társaság tulajdonosi hátterével kapcsolatban, amelyek hivatalosan a Makóhoz közel álló személyekhez tartoznak. A KÚFS vezetője már korábban is elutasította, hogy bármi köze lenne a NIPELI, a Lama SK valamint a Guarding nevezetű vállalkozásokhoz, bár például ez utóbbi cég logójával felcímkézett kamionok egész regimentje állt még egy hónapja is a birtokán.

Az illetékes zsolnai bíróság már vizsgálja egy ideje, hogy kiderítse, a szóban forgó cégekkel minden rendben van-e, illetve kik a tényleges tulajdonosai. Mint ismeretes, Szlovákiában a Zsolnai Járásbíróság hivatott vizsgálni a közszféra regisztrált partnereit (RPVS), amely jegyzék 2017-től létezik. Ez a beregisztrálást előíró törvény a gazdaság kifehérítését szolgálja, és az úgynevezett postafiókcégeket hozza nehezebb helyzetbe. Ugyanakkor a nyitrai építési hivatal is vizsgálódik, mert erős a gyanú, hogy a KÚFS vezetőjének kiterjedt birtokán nem minden építkezés zajlott szabályszerűen.

(denníkn/para)