Három irányba már kerékpárúton biciklizhetünk ki Dunaszerdahelyről, és lesz még néhány

2020. augusztus 20. - 07:00 | Régió

Pódafa és Nagyudvarnok irányába is folyamatban vannak a telekügyletek és a tervezés, nyáron azonban tulajdonképpen megduplázódott a dunaszerdahelyi kerékpárutak együttes hossza.

Három irányba már kerékpárúton biciklizhetünk ki Dunaszerdahelyről, és lesz még néhány
Fotók: Paraméter

Mostanáig lényegében az Erzsébet tértől a Tescóig (kb. 1,8 km), valamint a Kisudvarnoki úti temetőtől Dunaszerdahely kataszterének határáig, a kisudvarnoki ipari zónáig (kb. 0,8 km) tekerhettünk kerékpárúton, cangával tehát ilyen módon két irányban érhettük el a Dunaszerdahely táblát. A nyáron ez eggyel nőtt, ugyanis a Jesenský utcán és a Pozsonyi úton is felfestették a kerékpársávot.

Ez utóbbi 2321 méter hosszú, a megvalósítása egyebekkel együtt pedig mintegy 62 ezer euróba került – tudtuk meg Hájos Zoltán polgármestertől.

„Ebben nemcsak a kerékpárút kijelölése szerepelt, de a régi burkolati jelzések eltávolítása, a közúti jelzőtáblák kihelyeselése, valamint a gyalogátjárók kifestése is.

Érdeklődtünk arról is, hogy itt miért választottak eltérő megoldást, mint a Fő utcán, ahol a városházától a kultúrházig számos parkolót kellett megszüntetni négy évvel ezelőtt, ami ellen akkor az üzletesek is tiltakoztak.

„Ezen a szakaszon azért maradhattak meg a parkolók, mert a meglevő út szélessége nem követelte meg a parkolók megszüntetését, mint ahogyan a Fő utca esetében. Megjegyezném, hogy például Budapesten az Andrássy úton is megfér egymás mellett a parkolósáv és a kerékpárút” – emlékeztetett a polgármester.

Idén tavasszal újrafestették Fő utcai kerékpárutat is, az egy irányban 1723 méteres út jelzéseinek frissítése, illetve a szükségtelen burkolati jelzések eltávolítása 46,7 ezer euróba került. „Mindkét esetben európai uniós forrásokat használtunk fel 5%-os önkormányzati önrész mellett” – húzta alá Hájos.

A július végén lezajlott önkormányzati ülés napirendi pontjai között volt néhány apróbb telekcsere a COOP Jednota fogyasztási szövetkezettel, illetve annak vezetőjével, Kulcsár Lajossal. Ennek céljáról a polgármester már akkor is beszámolt, ami nem más, mint a Pódafai úton megépítendő kerékpárút leendő nyomvonala alatti telkek rendezése.

„A Pódafai úton létesítendő kerékpárút előkészítési stádiumban van, a Baranyai élelmiszerüzlettől egészen a 63-as útig lesz kiépítve”

– árulta el most érdeklődésünkre, hozzátéve, hogy a megépítésének költségeiről egyelőre nem tud pontos adatot mondani, mivel a projekt engedélyeztetési és telekrendezési fázisban van. Hozzátette, ez ugyanakkor a jövő évben megvalósulhat.

A közelmúltban épült meg a kerékpárút Nagyudvarnokról Dunaszerdahely irányába az 507-es Galántai úton, Dunaszerdahely kataszterének határáig, és Hájos Zoltán megkérdezésünkre ennek kapcsán közölte, hogy a nagyudvarnoki önkormányzattal egyeztetve tervezik ennek folytatását Dunaszerdahelyig. Szavai szerint ez a projekt szintén engedélyeztetési és tervezési fázisban van.

Közölte azt is, hogy mind a Pódafa, mind a Nagyudvarnok irányába történő kerékpárút-építéshez megyei, illetve európai uniós forrásokat is szeretnének igénybe venni.

(SzT)