Hat év letöltendőt kapott a Fülöp-szigeteki Henry gyilkosa!

2019. május 14. - 11:41 | Belföld

A Pozsony I-es számú járásbíróságának bírói tanácsa kedden hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Juraj Hossút, aki ellen a Fülöp-szigeteki Henry Acorda meggyilkolása miatt emeltek vádat. 

Hat év letöltendőt kapott a Fülöp-szigeteki Henry gyilkosa!
Fotó: TASR

A büntetést a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie.

Az ítélethirdetést megelőzően a vádlott beismerte bűnösségét. Ennek okán a bíróság nem folytatta a bizonyítási eljárást a bűncselekménnyel összefüggésben. A Pozsony I-es számú járásbíróságának bírói tanácsa az elítélt rehabilitációs kezelését is elrendelte.

A bíróság azért enyhítette rendkívüli mértékben a büntetést, mert egy szakértői vélemény szerint a vádlott a tettét a csökkent beszámíthatóság állapotában követte el. A bíróság továbbá figyelembe vette azt is, hogy a vádlott beismerte bűnösségét, és már a per kezdetén kijelentette, hogy megbánta a tettét.

Az ilyen típusú bűncselekmények esetében a kiszabható büntetés alsó határa hét év.

Az ítélet nem jogerős, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze, a védőügyvéd és a vádlott a törvény által előírt határidőn belül fellebbezhet.

A vádlott, Juraj Hossu az incidens óta előzetes letartóztatásban volt. Kedden az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) emberei kísérték őt a tárgyalóterembe. A tárgyalásra további tanúkat, szakértőket és orvosokat is beidéztek. A vádlott beismerő vallomását követően azonban okafogyottá vált a kihallgatásuk. A bíróság csupán a pszichológiai kivizsgálások alapján készült szakvéleményt olvasta fel. Eszerint Hossu gyakran volt zavart, visszafojtotta az érzelmeit, bizonyos körülmények között nem tudott uralkodni a hangulatingadozásain és tartott attól, hogy elveszti az önkontrollt. Azt ugyanakkor nem mutatták ki, hogy domináns lenne a viselkedésében az agresszivitás.

„Azt, ami történt, rendkívül sajnálom. Öntudatlanul cselekedtem, bocsánatot kérek (az áldozat) családjától, főleg az édesanyjától, akinek pénzbeli segítséget nyújtanék akkor is, ha a bíróság ezt nem rendelné el. Bocsánatot kérek a saját családomtól is” – mondta záróbeszédében Hossu.

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze a vádlott beismerő vallomására tekintettel a kiszabható, héttől tíz évig terjedő börtönbüntetés alsó határánál alacsonyabb büntetés kiszabását javasolta. „A vádlott nem menekült el a helyszínről, nem viselkedett agresszívan az incidens után, sőt segítséget akart hívni a károsult Fülöp-szigeteki férfihoz” – mutatott rá a tárgyaláson a védőügyvéd, aki rendkívül enyhe, legfeljebb öt évig terjedő börtönbüntetés kiszabását javasolta. Egyben indítványozta, hogy a bíróság rendelje el a rehabilitációs kezelést.

Az első tárgyalásra az ügyben január végén került sor. Akkor az ügyész és a védőügyvéd is elutasították a vádalkut, a vádlott pedig kijelentette: nem ért egyet a tett jogi besorolásával. A bíróság előtt elmondta: az incidenst megelőző estén sokat ivott egy céges rendezvényen a kollégáival. Egyben beismerte, hogy korábban pszichiáterhez járt, és nyugtatókat szedett. Az incidens előtti napon Paretin és Lexaurin nevű gyógyszert is bevett.

Henry Acordát bevallása szerint azért támadta meg, mert azt hitte, hogy bántani akarja a társaságában lévő nőket. A történtekre csak homályosan emlékezett. Elismerte, hogy a városba boxert hordott magával egyfajta talizmánként. Állítása szerint sosem használta.

A Dunaszerdahelyi járásból származó, 28 éves Juraj Hossu május 26-án hajnalban, 4:45 körül támadt rá a Fülöp-szigeteki férfira Pozsony belvárosában, az Obchodná utcában. A külföldi két, zaklatásnak kitett nőt próbált megvédeni. Hossu egyebek mellett többször belerúgott az áldozatába, amikor az már a földre került. A Fülöp-szigeteki férfi elvesztette az eszméletét. Agyvérzést kapott, és néhány nappal az incidens után a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Az elítélttől kártérítést követel az egészségügyi biztosító és az áldozat hozzátartozóinak jogi képviselője is. A hozzátartozók nem csupán a temetési költségeknek, az útiköltségnek és az elmaradt munkabérnek megfelelő összegre tartanak igényt, erkölcsi jóvátételt is követelnek, melynek összegét a bíróság keddi döntése értelmében polgári peres eljárás keretében kell megállapítani. Ez utóbbi döntést a hozzátartozók jogi képviselője megfellebbezte.


(TASR/para)