Indítványt nyújtott be Majský előzetes letartóztatására a prágai kerületi ügyész

2020. augusztus 5. - 21:50 | Belföld

Indítványt nyújtott be szerdán Jozef Majský vállalkozó előzetes letartóztatására a prágai kerületi ügyészség ügyésze. Az indítványról a Prágai Városi Bíróság dönt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Aleš Cimbala, az ügyészség szóvivője.

Indítványt nyújtott be Majský előzetes letartóztatására a prágai kerületi ügyész
Fotó: archív

Az európai elfogatóparancsot július 31-én kézbesítették a helyi ügyészségnek azzal a céllal, hogy a keresett személyt őrizetbe vegyék és kiadják Szlovákiának. Ma reggel a prágai városi bírósághoz benyújtották az indítványt a keresett személy előzetes letartóztatására. Az ügyben a prágai városi bíróság dönt" – közölte a szóvivő.

Hozzátette, tekintettel a folyamatban lévő nyomozásra, nem adnak további tájékoztatást. A Prágai Városi Bíróság bármely határozata ellen benyújtott panasz ügyében a prágai fellebbviteli bíróság dönt.

Markéta Puci, a Prágai Városi Bíróság szóvivője a TASR hírügynökségnek megerősítette, benyújtották a javaslatot a bírósághoz Majskýt előzetes letartóztatásba helyezésére, a bíróság a törvényben előírt határidőn belül, azaz csütörtökön dönt az indítványról. Peter Filip, Majský ügyvédje nem kommentálta a javaslatot, azt mondta, nem kapott erre vonatkozó tájékoztatást a cseh hatóságoktól.

„Megerősíthetjük, hogy Jozef Majskýt egy prágai kórházban vették őrizetbe kedden 12.25-kor. A további döntések meghozatala a cseh hatóságok hatáskörébe tartozik" – közölte kedden a szlovák rendőrség, és hozzátette, Majský a jogerős ítélet ellenére nem kezdte meg börtönbüntetése letöltését.

„Továbbra is keresett személyként tartjuk nyilván Jozef Majsk Majskýt" - közölte a rendőrség.

A Legfelsőbb Bíróság szenátusa elutasította Majský fellebbezését a Horizont Slovakiával és a BMG Investtel kapcsolatos csalás ügyében, ami azt jelenti, hogy a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság 2015-ös határozata érvényes, a szenátus kilenc év szabadságvesztésre ítélte a vállalkozót.

Érvényes európai elfogatóparancs alapján adtak ki országos és nemzetközi körözést Majský ellen.


(TASR)