Kočner majmocskáját őrizetbe lehet venni, meg négy másik bírót is

2020. március 13. - 00:19 | Belföld

A napokban a NAKA 13 bírót kapcsolt le a Marian Kočner Threema-üzenetei alapján indult nyomozás alapján. Sorsukról az Alkotmánybíróságnak (AB) kellett döntenie. Csütörtökön éjjel kiderült, a tucatnál is több besározódott személy közül a taláros testület csak 5 letartóztatott bíró őrizetbe vételével értett egyet. 

Kočner majmocskáját őrizetbe lehet venni, meg négy másik bírót is
Fotó: tasr

A testület csütörtökön késő este hozta meg határozatát, és bár Ivan Fiačan, az AB elnöke nem árulta el, hogy ki ez az öt ember, a DenníkN kiderítette, melyik bírónak mi lett a sorsa.

A korábbi igazságügyi államtitkár, a "majmocskás" Monika Jankovská, Zuzana Maruniaková, Denisa Cviková, Eugen Palášthy és Richard Molnár az az ötösfogat, akik a hűvösről követhetik az ellenük indított eljárást.

Az AB szerint a 13 letartóztatott bíró közül viszont nyolcat szabadon kell engedni: így Dávid Lindtner, Ľuboš Sadovský, Angela Balázsová, Gabriela Buľubašová, Dušan Srogončík, Jarmila Urbancová, Andrea Haitová és Katarína Bartalská szabadlábon védekezhet.

Az ügyben kulcsfontosságú szerepe van Vladimír Sklenka bírónak, aki együttműködik a hatóságokkal és részletesen beszámolt arról, Kočner miképpen hálózta be a bírókat.

(denníkn/p)