Kočner pénzelte az elhárítás exfőnökét, hogy kémkedjen Kuciak után

2018. október 22. - 17:29 | Belföld

Marian Kočner másfél éven keresztül azért fizette Peter Tóthot, hogy legalább öt különböző újságíró után kémkedjen és gyűjtsön róluk lejárató anyagokat. Ez a Tóth nem akárki a szakmában: a korábban a Sme újságírójaként dolgozó személy sok évvel ezelőtt beépült a SIS-be, és 2002-ben egészen a kémelhárítás vezetői posztjáig kapaszkodott fel.

Kočner pénzelte az elhárítás exfőnökét, hogy kémkedjen Kuciak után
Fotó: tasr

Most derült ki, az exügynök - aki nem mellesleg Kočner személyes barátja - vagy három hete tett vallomást a rendőrségen arról, mivel is bízta meg őt a hírhedt vállalkozó. Azt követően eredt meg a nyelve, hogy Gútán és Komáromban a hatóságok begyűjtötték azokat a személyeket- Szabó Tamást, Miroslav Marčekot, Andruskó Zoltánt és Alena Zsuzsovát ,- akik a nagymácsédi kettős gyilkossággal gyanúsíthatóak.

Tóth vallomását a DenníkN-nek több rendőrségi forrás is megerősítette. Eszerint a korábbi kémelhárító tanúként jelentkezett a rendőrségen, ahol elmondta, Kuciakon kívül az Aktuality.sk munkatársára, Marek Vagovičra, a SME-s Adam Valčekre, Týždeň vezetőjére, Štefan Hríbre, valamint a DenníkN-es Monika Tódovára volt ráállítva.

Bevetései alkalmával a kipécézett zsurnalisztákról képeket és videofelvételeket készített, illetve ezek alapján elemzéseket állított össze. Tóth azt is elárulta, hogy az említetteken kívül másokat is követett. Mindezért a munkáért Kočner havonta ezreket fizetett. A megbízás kezdetén ezt az egész felkérést a most egy másik ügyben vizsgálati fogságba helyezett befolyásos vállalkozó azzal magyarázta, hogy lejárató kampányra gyűjt anyagot.

Miután Kuciakékat meggyilkolták, Tóth kérdőre vonta Kočnert, aki tagadta, hogy bármi köze lenne a bűncselekményhez. Csak miután a komáromi Zsuzsovát letartóztatták, akkor kapta fel a fejét, hogy a barátja és megbízója mégsem lehet ártatlan teljesen. Ezt Tóth arra alapozza, hogy

a minden lében kanál pénzember pár hónapja megkérte őt, hogy vegye fel a kapcsolatot Zsuzsovával. Azért lépjen kapcsolatba a komáromi hölggyel, hogy az számoljon be neki egy a szolgáltatásai miatt általuk rendszeresen foglalkoztatott jósnő Kočnert érintő látomásairól. Tóthnak leesett, hogy ez a Zsuzsová a vállalkozó szeretője, és hogy szoros közöttük a viszony. Arról nem is beszélve, hogy Kočner rendszeresen pénzelte a nőt.

Tóth valószínűleg azért kereste fel a rendőrséget, hogy elkerülje az ellene indítható eljárást, hiszen amit ő tett, azaz hogy számos újságíró után kémkedett hosszú hónapokon keresztül, az bűncselekménynek számít.

Ez a tóthos adalék rosszabbkor nem is jöhetett Kočnernek, aki a korábbi, váltókkal kapcsolatos machinációi miatt a hűvösön rostokol. Szenzációsnak tartott kapcsolati tőkéje egyre csak porlad, és a nagymácsédi gyilkosság miatt minden tekintet rá szegeződik: ilyen körülmények között minden ellene felhozott történetnek - beleértve ezt a fentebb tárgyaltat is - mendemondának kellene bizonyulnia, és neki a báránynál is ártatlanabbnak kellene lennie, ha ki szeretne vakarózni a rácsok mögül.

DenníkN/sp