Halált osztott a minden lében kanál celeb keresztapa? Amit Kočnerről tudni érdemes

2018. október 6. - 12:12 | Belföld

Egyre gyűlnek a setét fellegek Marián Kočner felett, aki már eleve csak a rácsok mögül követheti az újságíró-gyilkosság felgöngyölítésével kapcsolatos fejleményeket, amelyek  szeptember végétől kegyetlen sebességre váltottak.

Halált osztott a minden lében kanál celeb keresztapa? Amit Kočnerről tudni érdemes
Fotó: TASR

A Kuciak-gyilkosságban közvetítő szereppel megvádolt komáromi vállalkozó, A. Zoltán, - aki a nagymácsédi tragédiában való részvétellel gyanúsítottak közül egyedüliként hajlandó együttműködni a hatóságokkal - állítólag azt vallotta, a gyilkosságot Kočner rendelte meg. Az úgynevezett maffialistás Kočnert egyelőre még nem vádolták meg az emberölésre való felbújtással, a rendőrség még csak a bizonyítékokat gyűjti be, de az már valószínűnek tűnik, a komoly kapcsolati tőkével rendelkező kétes hírű üzletembernek nem az idei lesz a kedvenc éve.

De ki is ő valójában? Mit tudni arról az emberről, aki úgy tűnik, mintha évtizedek óta ott lebzselne a politikai színpad szélén, ahonnét gyakran belekotnyeleskedik az éppen zajló előadásba? Akivel kapcsolatban a szlovákiai történéseket nyomonkövető embernek olyan érzése támadhatott, bármit megtehet, a kapcsolatrendszere miatt nem ütheti meg a bokáját.

A minden lében kanál vállalkozó - akivel szemben egy ettől független ügyben, egy csaknem 70 millió eurós váltóhamisítás miatt folyik eljárás - egészen mostanáig Pozsonyban raboskodott, és váratlanul a héten szállították át a szigorúbb liptóvári (Leopoldov) börtönbe. Kočner hosszú évekig, évtizedekig a pozsonyi legfelsőbb körök krémjéhez tartozott, üzletelt vele, a tenyeréből evett, - vagy tartott tőle - számtalan ismert közéleti személy és politikus. Az Aktuality.sk gyűjtése alapján még Robert Ficóval, vagy Robert Kaliňákkal is tegező viszonyt folytató bizniszmen különböző mértékben, de keresztbe-kasul összekapcsolható az ellenzék és a kormánypártok legismertebb arcaival.

Például a legerősebb ellenzéki tömörülés vezetőjével, Richard Sulíkkal állítólag rendszeresen egyeztetett politikai ügyekről. Az SaS elnöke azt állítja, hogy Kočnerrel 4-5 hónapon keresztül találkozgatott valamikor 2010 decemberéig. Ezekről a Sasanka-ügy néven elhíresült találkákról még videófelvételek is készültek. Ekkor esett szó arról is, hogy a volt főügyész, Dobroslav Trnka is évtizedek óta a barátja a botrányhősünknek.

Igor Matovičcsal 2012-ben egyeztetett Kočner, de erről a találkozóról alig találni érdemleges nyomot. Nem úgy a Boris Kollárral már vagy 30 éve fenntartott viszonnyal összefüggésben. Marián Kočner 2016-ban azt állította, Kollár Donovalyn üzletelt a pozsonyi alvilágból ismert alakokkal, és közvetítőként Kočner segítette az ügyletet nyélbe ütni. Ugyanebben az esztendőben a balhés üzletember már olyanokkal vádolta a Sme rodina vezetőjét, amit Kollár nem tűzött a kalapja mellé. Összehívott ugyanis egy sajtótájékoztatót, hogy a sok közül az egyik ügyben tisztára mossa a saját nevét, de ehelyett inkább azzal foglalkozott, hogy befeketítse a gyerekgyáros politikust. Azzal hozakodott elő, hogy Kollár egyik élettársát súlyosan bántalmazta fizikailag, amikor a nő terhes volt a gyerekével.

Robert Ficoval a Bonaparte ingatlan kapcsán hozható összefüggésbe a celebvállalkozó, aki konkrétan Ladislav Bašternákkal is üzletelt. Erről az imént említett Kollár is nyilatkozott, az azóta a rendőrség látókörébe került Ladislav Bašternák és Kočner, illetve Fico és minisztereinek összefonódását boncolgatva. Azt a tranzakciót, ami 2012 márciusában, a Smer fölényes győzelmével kezdődött, amikor a választások után Bašternák, a most már exbelügyminiszter, Kaliňák szomszédja egy módfelett gyanús üzletet kötött egy Kočner által építtett ingatlannal összefüggésben. Mint ismeretes, Bašternák cége által birtokolt pozsonyi Bonaparte luxuskomplexumban lakik a mai napig a Smer vezetője is.

Martin Glváč a parlament smeres alelnöke Kočnerral Donovalyn üzletelt, és párttársa, Ján Počiatek, a nagypolitikának 2016-ban hátat fordító többszörös exminiszter pedig szintén tegező viszonyban van a most szorult helyzetbe kerülő üzletemberrel. Aztán itt van még Bugár Béla esete is, aki Maldív-szigeteki kirándulása során március elején összefutott a kétes hírű vállalkozóval. „Igaz, hogy láttuk egymást egy étteremben a kirándulásom negyedik napján” – nyilatkozta később a Híd elnöke, majd hozzátette, azon a bizonyos nyaraláson más szlovákiai személlyel is találkozott a szigetországban, például Juraj Droba exfeleségével. Apropó, az SaS-es hátterű Droba, aki most a pozsonyi megye vezetője, szintén szerepel az Aktuality összeállításában, mint aki ingatlant vásárolt Kočnertól.

Számos eset kapcsán került elő az üzletember neve, ezek közül néhánnyal a meggyilkolt Ján Kuciak is foglalkozott. Ilyen téma a Technopol-ügy, amelynek kapcsán a NAKA februárban újabb személyek ellen indított eljárást. Állítólag Kočner és köre 2016 decemberében egyetlen hét leforgása alatt vette birtokba a Technopol Servis vállalatot, és ennek köszönhetően 20 millió eurós vagyonhoz jutott. Néhány nappal a meggyilkolása előtt Kuciak még arra készült, hogy folytatja a cikket, mivel információi szerint újabb személyek ellen indult eljárás.

De visszakanyarodhatunk a 20 évvel ezelőtti eseményekhez is, ott is megtaláljuk Kočnert, akinek köze volt ahhoz is, hogy 1998-ban Vladimír Mečiar hatalma megroppanjon. Na nem mintha ezt ő szerette volna így, de így sikerült. Történt ugyanis, hogy amikor a Markíza tévét vezető Pavol Rusko és a Gamatex nevű céget irányító Kočner összekülönböztek, Kočner erőemberekkel szállta meg a kereskedelmi televízió székházát. Ezt akkor sokan Mečiar húzásának tartották, és nagy tiltakozást váltott ki pár nappal a parlamenti választások előtt. Akkora volt a felzúdulás, hogy ez néhány százalékot hozhatott az akkori ellenzék konyhájára, és ennek a voksolásnak volt köszönhető, hogy a nulla koalíciós potenciállal rendelkező HZDS kipenderült a végrehajtó hatalomból, és kezdetét vette Mikuláš Dzurinda korszaka.

2012-ben is aktivizálta magát a nyughatatlan kavarógép. Ez akkor derült ki, amikor a Gorilla-tüntetések főszervezője, Peter Pčolinský beszélt a sajtónak arról, hogy milyen körülmények között találkozott Kočnerrel. A mai napig lezáratlan Gorilla-ügy az a politikai botrány, amely a szlovák titkosszolgálattól még 2011-ben kiszivárgott titkos dokumentumokkal függ össze, és az esettel kapcsolatos néhány kérdés még mindig nyomozati szakaszban szerepel.

A simlisségekben rendre nyakig mártózó bizniszmen több más politikussal is összerúgta a port. Az egyik nagy ellenlábasa a politikából egy közúti baleset miatt távozott Daniel Lipšic, aki most a Kuciak-gyilkosságban érintett család védőügyvédjeként bukkant fel. Amikor a vállalkozó gyanús ingatlanügyére pár éve Lipšic és néhány ellenzéki képviselőtársa felhívta a figyelmet, Kočner ezekkel a szavakkal akadt ki: "egyik hülyébb, mint a másik", ugyanakkor 100 ezer eurót kínál fel annak a személynek, aki olyan információval tud szolgálni Lipšicről, amivel meg lehetne szorongatni az ellenzéki politikust.

Az sem volt érdektelen epizód ebben a szörnyűséges históriában, amikor a napokban arról cikkeztek, hogy A. Zoltánon kívül a szintén a komáromi Alena Zs. is hajlik a hatósággal való együttműködésre. A nőt - akivel kapcsolatban felröppent az azóta már cáfolt szóbeszéd, hogy a lányának Kočner lenne a keresztapja - jelenleg a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják. Mert az már mekkora, hogy a letartóztatott komáromi hölgy mamája mivel egészítette ki ezt a keresztszülői kočneres szálat. Alena Zs. anyukája szerint ennek a keresztapás történetnek az lenne a valóságalapja, hogy amikor a lánya tavaly sítúrán járt fent a hegyekben, belefutott egy helyzetbe, hogy a kocsijával nem tudott felhajtani egy kaptatóra. Abban a szent minutumban a kétes hírű vállalkozó pont ott termett és segített neki. Állítólag ekkor hangzott el pán Podnyikatyel Alena Zs-hez és lányához intézett drámai kérése: ne hívjon Kočner úrnak, hanem keresztapának.

Azon nincs semmi csodálkoznivaló, hogy az elmúlt napokban alig találni közéleti személyt, aki kiállt volna a zűrös vállalkozó mellett, mindenki próbálja elfordítani a fejét. Egyetlen valaki, aki nem ezt teszi, a korábban Mečiar, majd Fico kampányait segítő reklámmágus Fedor Flašík, aki sokáig a smeres Monika Beňová férjeként is ismert volt. Ő csütörtökön azt nyilatkozta, ismeri az üzletembert, és "el nem tudja képzelni róla, hogy képes volna arra, amivel most vádolják."

Jó esetben ez majd kiderül, tényleg így van-e. Mindenesetre a legégetőbb ügy, a Kuciak-gyilkosság felgöngyölítése haladni látszik, ami akár az alapján is kikövetkeztethető, hogy két, kočneres ügyben hosszú éveken keresztül nyomozó rendőr, Štefan Jombik és Jaroslav Barochovský húsz év után távozni óhajt a rendőrség kötelékéből. Velük kapcsolatban annyit tudni, hogy bármit is léptek az elmúlt időben, minden egyes esetben a hírhedt vállalkozó javára születtek döntések.

A Wikipédián furcsa mód csak angolul szereplő Marián Kočnernek sok van a rovásán. Eddig csupán néhány adócsalási "tyúkper" miatt látszott megütni a bokáját. Aztán ehhez hozzárakódott a Donovaly-i ingatlan-átruházásokkal kapcsolatos ÁFA-visszatérítések ügye is, valamint a Markíza tévétársasággal kapcsolatos, több millió euró értékű váltók kérdése. Most, hogy már nyíltan beszélnek arról, ő állhat az Aktuality.sk oknyomozó újságírójának és menyasszonyának nagymácsédi meggyilkolása mögött, nem teszi könnyebbé a helyzetét. Viszont az meg talán igen, hogy pénteken kiderült, a négy gyanúsítottból három személynek a vizsgálati fogságba helyezéséről a Legfelsőbb Bíróság ama szenátusa hivatott dönteni, ahol helyet foglal a konspiratív eszméket terjesztő lapban publikáló egykori mečiarista Štefan Harabin.

(sárp)