Kočnert meggyanúsították a börtönből küldözgetett cédulák miatt is

2019. szeptember 12. - 11:07 | Belföld

Újabb dolog miatt gyanúsította meg a rendőrség Marian Kočnert, felmerült ugyanis a gyanú, hogy akadályozni próbálta az igazságszolgáltatást.

Kočnert meggyanúsították a börtönből küldözgetett cédulák miatt is
Fotó: TASR

A rendőrség a hivatalos Facebook-oldalán közölte csütörtökön, hogy a NAKA nyomozója meggyanúsította Kočnert. „A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója meggyanúsította Marian K.-t az igazságszolgáltatás akadályozására tett kísérlettel. Egy esetben megpróbálhatta meghamisítani a bizonyítékot a váltók ügyében“ – írják a rendőrök a hivatalos Facebook-oldalon.

A Hospodárske noviny információi szerint azokról a bizonyos cédulákról van szó, amelyeket a börtönből küldözgetett tavaly november végén. A levelek állítólag különféle instrukciókat tartalmaztak, és Peter Tóthnak küldte őket.

„Enyhén szólva furcsa, hogy a feltételezett bűncselekmény elkövetése és a vád között több mint egy év telt el. Erre az ügyfelem felhívta a figyelmet a legutóbbi tárgyaláson, de a rendőrség hallgat ezekről a tényekről” – reagált a vádra Marek Para, Kočner ügyvédje. Egyúttal megjegyezte, hogy Kočner semmilyen tájékoztatást nem kapott a vádról, és sosem hallgatták ki az ügyben.

Kočner a börtönből küldött cédulákban állítólag arra kérte Tóthot, hogy vegye fel a kapcsolatot bizonyos befolyásos emberekkel, köztük Norbert Bödörrel, aki az ismerősén, Dušan Kováčikon keresztül elintézte volna a szabadulását.

„Ezekben a levelekben arra kéri Peter Tóthtot, hogy lépjen kapcsolatba egy bizonyos RF szignóval rendelkező illetővel, hogy derítse ki, az Alkotmánybíróságon miért mondott csődöt az embere, aki az előzetes letartóztatásáról döntött. Konkrétan JUDr. Mojmír Mamojkáról van szó“ – állította januárban a TV JOJ egyik informátora.

A váltóhamisítási ügyben folytatott hétfői tárgyaláson Ján Šanta, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze azt kérdezte , hogy kért-e segítséget Robert Ficótól, Robert Kaliňáktól vagy Dušan Kováčik speciális ügyésztől. „Nekem senki segítségére nincs szükségem” – reagált Marian K. Ugyanakkor elismerte, hogy kommunikált Jaroslav Haščákkal, a Penta társtulajdonosával.

A vád szerint Marian Kočner és Pavol Rusko vádlottak, miután megegyeztek Štefan A. vádlottal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be fizetési meghagyások kibocsátása végett.

Kočnert ezenkívül a Kuciak-gyilkosság megrendelésével és illegális fegyverkezéssel is vádolják. Az újságírók megfigyelésének ügyében szintén folyik a nyomozás. A váltóhamisítási ügyben vádlottként szerepel.


(HN/TASR/para)