Kollár nevet adott a "másik oldal" maffiacsoportjának. Oda a bűnszervezetek ellen indított kormányzati fellépés egysége 

2021. szeptember 17. - 13:24 | Belföld

A Sme rodina nem vesz részt abban a munkacsoportban, amelyik a jogállamiságba vetett bizalom helyreállításán fog dolgozni és amelyikről csütörtökön Heger beszélt.

Kollár nevet adott a "másik oldal" maffiacsoportjának. Oda a bűnszervezetek ellen indított kormányzati fellépés egysége 
Fotó: TASR

Hétfőtől kellene rendszeresen üléseznie annak a testületnek, amelyik javaslatokat tesz a kormánynak és a parlamentnek a bíróságok, a rendőrség és az ügyészség működésének javítását célzó változtatásokra. Ebből a munkából nem akarja kivenni a részét a Sme rodina párt vezetője. Boris Kollár - valószínűleg a NAKA-s nyomozók ellen hozott határozatokra utalva - kijelentette, hogy néhány korábbi döntés még nem jelenti azt, hogy célirányosan meg kellene változtatni bizonyos törvényeket.

"Nem támogatom, hogy a másik oldalon új maffia alakuljon ki. Én ezt nevezhetem čurilláéknak is" - utal a parlament elnöke a NAKA napokban letartóztatott egyik nyomozójára.

Ján Čurilla nyomozót azzal gyanúsítják, hogy tavaly májusban meghiúsította Martin Mikulec, a Takáč-banda legutóbbi vezérének tartott Ľubomír Kudlička jobbkezének kihallgatását. Mielőtt Mikulecet letartóztatták volna, Horvátországba ment, aztán azelőtt, hogy visszatért volna, Čurilláék a gyanúsítás szerint figyelmeztették. Mikulec emiatt nem Szlovákiába tért haza, hanem Csehországba utazott, ahol auzán augusztusban felakasztva találtak rá.

Richard Sulík miniszter nyugtalanítónak tartja a fegyveres testületeknél uralkodó állapotokat, ezért tárgyalni akar Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszterrel és ismertetni vele pártja fenntartásait. Az SaS elnöke ugyanakkor meglepőnek és sajnálatosnak tartja Boris Kollár házelnök pénteki bejelentését, hogy a Sme rodina nem vesz részt a jogállamiság visszaállítása céljából létrehozott munkacsoport ülésein.

„Minél többször ejti ki ezt a 'varázsszót', annál inkább veszít az erejéből” - reagált Sulík Kollár kijelentésére, aki ismét megemlítette a kormánykoalícióból való kilépést. Kollár sajtótájékoztatójával kapcsolatban Sulík megjegyezte, mindenkinek megvan a maga kommunikációs stílusa, de nem kellene mindenből drámát csinálni. Azt is közölte, hogy a szerdai koalíciós tanácson Kollár még egyetértett a bizottság létrehozásával. „De megváltozott a véleménye, ez bárkivel előfordul” - fűzte hozzá Sulík.

A fegyveres testületeknél uralkodó állapotokat szövevényesnek és átláthatatlannak nevezte, ráadásul különféle dokumentumok kerültek nyilvánosságra és köröznek az interneten. Szerinte megfontoltan kell cselekedni, ezért is akar beszélni a belügyminiszterrel. „Sok kérdésünk van és sok kifogásunk. De először tárgyalni akarunk vele, utána nyilatkozunk” - jegyezte meg. A párt kifogásait nem akarta konkretizálni.

Ahogy arról korában beszámoltunk, az OĽaNO-s kormányfő csütörtökre hívta össze az ország biztonsági tanácsát, hogy valami megoldást találjanak arra a helyzetre, amikor a nyomozóhatóság embereit a belügyi ellenőrző hivatal munkatársai zaklatják, az ügyészség áldásával.

Az ülést követően Eduard Heger arról beszélt, hogy egy szakmai munkacsoportot kell létrehozni, amelyiknek ki kell dolgoznia egy olyan rendszert, ami meggátolná, hogy például vizsgálati fogságba helyezzék a NAKA legismertebb ügyekre rákattant nyomozóit. Ki kell űzni a maffiát a bűnüldöző szervek soraiból - erről nyilatkozott a miniszterelnök, miután a kupaktanács átrágta magát azon, mi történik a zsaruság legmagasabb köreiben. Keresztbe-kasul annyi letartóztatás történt mostanság az egyenruhásoknál, hogy a kormány képviselői megpróbálják megkeresi az összes hibát, ami a büntetőeljárás és az igazságszolgáltatás terén történhet. A kormányfő azt követően hívta össze a biztonsági tanács ülését, hogy a héten őrizetbe vették a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség négy nyomozóját, valamint a belső ellenőrzés megbízott vezetőjét, mert hivatali jogkörrel való visszaéléssel, illetve a tanúk befolyásolásával gyanúsítják őket.

(DenníkN/para)