Közel félmilliárd euróba került eddig a tesztelés, Heger viszont a 400 ezer fertőzöttel védekezik

2021. május 1. - 13:44 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök a vendége a közszolgálati rádió szombati vitaműsorának, melyben szót ejtettek a tömeges tesztelések értelméről, a Szputnyik-szerződésről és egyebekről is.

Közel félmilliárd euróba került eddig a tesztelés, Heger viszont a 400 ezer fertőzöttel védekezik
Eduard Heger (Fotó: TASR)

Heger hibának tartja, hogy több száz kamasz rögtön azután kapott időpontot a koronavírus elleni oltásra, hogy szerda estétől lehetőség nyílott számukra is az elektronikus váróterembe való bejelentkezésre.

"Fontos, hogy érzékenyek és igazságosak legyünk ezért örülök, hogy a miniszter úr leállította felfüggesztette a fiatalok oltását. Ennél fontosabb, hogy az idősebb korosztályok megkapják a Pfizer vakcináját" - mondta. A részleteket nem tudta megítélni, szerinte is káosz keletkezett az időpontok kiosztásában.

A Szputnyik V vakcina kapcsán az oroszokkal kötött szerződésről annyit mondott, nem lát rá okot, hogy időtpazaroljon arra, hogy megtudja, hogyan írták meg a szerződést. "Számomra a legfontosabb, hogy mielőbb biztosítsuk a kollektív immunitást.

Annak kapcsán, hogy a parlamenten kívüli PS közölte, 478 millió euróba került eddig a tömeges antigéntesztelés, azzal kontrázott, hogy 400 ezer koronavírusos személyt sikerült kiszűrni általa. Ha ezt az ellenzék bírálja, az Heger szerint populizmus. Emlékeztetett arra, amit Ján Počiatek mondott a Dobroslav Trnkánál titokban készített, tavaly kiszivárgott videóban, miszerint nem az igazság a fontos, hanem a marketing.

"Ilyen az ő gondolkodásuk. Miért nem építették ki ezeket a több milliárd euróból, ami számukra rendelkezésre állt? Az egészségügyünk nem volt felkészülve arra, hogy a páciensek ekkora nyomásával elbírjon" - jegyezte meg.

(Denník N)