Kuciak-gyilkosság: Korai volt az öröm Kočner és Zsuzsová részéről, a Legfelsőbb Bíróság alaposan kivesézte a felmentő ítéletet

2021. szeptember 14. - 14:13 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság kiadta indoklását szöveges formában a júniusban meghozott ítélethez, melyben elrendelte a Kuciak-gyilkosság ügyének újratárgyalását Marian Kočner és Alena Zsuzsová esetében.

Kuciak-gyilkosság: Korai volt az öröm Kočner és Zsuzsová részéről, a Legfelsőbb Bíróság alaposan kivesézte a felmentő ítéletet
Marian Kočner (Fotó: TASR)

Peter Paluda, a Legfelsőbb Bíróság bírója, aki júniusban megsemmisítette a Specializált Büntetőbíróság Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát felmentő ítéletét, már egy héttel azután nagyon kritikusan nyilatkozott az első fokú bírósági döntésről. Elmondta, korábban is volt már tapasztalata a Specializált Büntetőbíróság Ružena Sabová által vezetett szenátusával, trehánynak és felületesnek nevezte a hozzáállásukat. Paluda szerint Sabová volt az, aki egyszer első körben felmentett egy gyilkost, majd miután a Legfelsőbb Bíróság az újratárgyalásra utasította, már bűnösnek találta az elkövetőt.

Az ítéletet három hónappal a tárgyaás után adták ki írásos formában, meglehetősen terjedelmes, 122 oldalas - írja a Denník N. Ebben Paluda kifogásolja többek között, hogy első fokon nem vizgáltak meg minden, az ügyész által javasolt bizonyítékot, és ezt kellőképpen nem is indokolták meg. Kiemelték, hogy a tényállás megállapítása nem volt megfelelő, az első fokú szenátus nem vizsgálta meg kellőképpen az eset minden körülményét, döntésének indoklása nem közérthető és áttekinthető, ne vizsgált meg minden beterjesztett bizonyítékot, amit pedig igen, azt helyenként nem épp a Büntetőrendnek megfelelően.

A Denník N Paludáék indoklásából kiemelte azt is, hogy a Specializált Büntetőbíróság elkülönítve vizsgálta a bizonyítékokat, nem pedig egymással összefüggésben, ez pedig "a felmentő ítéletbe torkolló helytelen jogi következtetést eredményezett".

A Legfelsőbb Bíróság például arra utasította az első fokú szervet, hogy bizonyítékként vizsgálja meg a Kočner és Zsuzsová közti üzenetváltásokat, melyekkel Ján Kuciak cikkeire reagálva az újságírót rühnek nevezték, és gyakorta írták azt is, hogy viszketnek tőle. Kočner például "patikába" is elküldte a nőt, hogy szerezzen neki rá valami "gyógyszert".

Az ügyész beterjesztette a Komenský Egyetem Bölcsészkarának elemzését is a Threema applikációban folytatott üzenetváltásokról. A szakemberek szerint Kočner sürgette Zsuzsovát, hogy mielőbb hajtsák végre a gyilkosságot. Rámutatnak ugyanis, hogy semmilyen bőrbetegségük nem volt, és Zsuzsová valójában nem ment el a patikába krémet venni.

Erről az ún. viszketegségről viszont nem csak úgy a levegőbe beszéltek, hanem konkrét utalásokat tettek. "Figyelj, ugyanez az orvos gyógyította azt a tavalyelőttit is és kiváló munkát végzett. Jól tudod magad is. Ezért vagyokbiztos benne, hogy most is megtalálja a gyógyírt" - nyugtatta Zsuzsová Kočnert.

(Denník N/SME)