Ladislav Bašternák beismerte bűnösségét a bíróságon, az ügyvédje szerint elégedett az ítélettel

2021. szeptember 7. - 10:29 | Belföld

A korábban már elítélt vállalkozó, Ladislav Bašternák kedden beismerte bűnösségét a bíróságon egy másik ügyben.

Ladislav Bašternák beismerte bűnösségét a bíróságon, az ügyvédje szerint elégedett az ítélettel
Fotó: TASR

Adó- és járulékcsalás bűntette miatt Ladislav Bašternák ellen a vádiratot a pozsonyi kerületi ügyészség nyújtotta be tavaly szeptemberben. A Pozsonyi V. Járásbíróság szeptember 7-re tűzte ki a Smer-közeli vállalkozó esetének tárgyalását.

A keddi tárgyalási napon Bašternák kijelentette, bűnös a mintegy kétmillió eurós jogtalan adó-visszaigényléssel kapcsolatos ügyben, amely a pozsonyi Five Star Residence lakókomplexumban vásárolt lakásokkal van összefüggésben.

A Pozsonyi V. Járásbíróság így csak a büntetés mértékéről kellett döntenie.

A bíróság 7 évre eltiltotta Bašternákot a közügyektől, kereskedelmi cégeknél nem tölthet be sem felügyelőtanácsi, sem végrehajtó tanácsi posztot. A bíróság ugyanakkor eltekintett a halmazati büntetés kiszabásától és a vagyonelkobzástól. A döntés nem jogerős, az ügyésznő fellebbezett.

A bíróság szerint az a büntetés, amelyet a vállalkozó már egy másik büntetőügyben tölt, elegendő, és teljesíti a társadalom védelmének célját. A vállalkozót ismét minimális őrzési fokú börtönbe helyezte.

„A döntést törvényesnek tartom, feltételezem, hogy a kliensem elégedett az ítélettel“ – mondta Bašternák jogi képviselője, Peter Filip

Bašternák vállalkozót 2019 márciusában öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték amiatt, mert jogosulatlanul igényelt vissza csaknem kétmillió euró összegű áfát az egyik cége számára. Egy hónappal később a rendőrség újra vádat emelt az üzletember ellen, ugyancsak adócsalási ügyben.

Júliusban írtunk arról, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi egységének korábbi főnöke, Bernard Slobodník vallomásában mesélte el, hogyan keresték meg őt a korábbi országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar és a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör. Gašparnak és Bödörnek ugyanis nem tetszett, hogy a Slobodníkhoz tartozó rendőrök őrizetbe akarták venni az adócsaló Bašternák embereit, akinek lakókomplexumában a korábbi miniszterelnök, Robert Fico is élt.


(TASR/DenníkN/para)