Lassan megszületik a döntés a tömeges tesztelésről, de az már tuti, hogy az egyik kormánypárt kizárólag a járványgócokban szűrne

2021. január 16. - 14:52 | Belföld

Pénteken nem varrták el a szálakat, ezért szombaton délután 3-kor folytatódik a kormányülés, ahol a kabinet tagjai végre pontot tehetnek a kérdés végére, hogy jövő héten lesz-e tömeges tesztelés, és ha igen, az hogyan fog kinézni. Egy órával a tanácskozás előtt a kormánypárti Za ľudí kijelentette, hogy nem támogatja az országos szűrést. 

Lassan megszületik a döntés a tömeges tesztelésről, de az már tuti, hogy az egyik kormánypárt kizárólag a járványgócokban szűrne
Fotó: TASR

A Veronika Remišová vezette párt azt szorgalmazza, hogy a koronavírus által a legsúlyosabb helyzetben levő régiókban, azaz a járványgócokban kellene tesztelni a lakosságot. "Ott teszteljünk, ahol annak értelme van" - hangzik a tömörülés tömör véleménye.

Remišová kijelentette, hogy támogatják a munkaadó által szervezett szűréseket is, és ilyen esetben pénzügyi támogatást kell kapniuk az államtól. Szerinte tiszteletben kell tartani a szakértők véleményét és olyan érveket, amelyek szerint a jelenlegi fagyos időben a tesztelés több kockázatot jelent, mint hasznot.

Ezzel szemben a szlovák miniszterelnök néhány órával a kormányülés kezdete előtt a nyitrai autógyárral példálózva megjegyezte, hogy a Jaguar Land Rover alkalmazottainak ismételt tesztelése megerősítette, az átfogó tesztelés rendkívül hatékony és gyors eszköz a pozitív eredmények kiszűréséhez és a betegség további terjedésének megakadályozásához.

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes a pénteki kormányülés után jelentős előrelépésről számolt be a tesztelés kérdését illetően, hozzátéve: közel járnak ahhoz, hogy értelmes kompromisszum szülessen.

(TASR/para)