Végre sikerült üléseznie a kormánynak, szombaton meg majd megegyezhet a teszteléssel kapcsolatban

2021. január 15. - 14:45 | Belföld

Richard Sulík szerint a kormány "jelentősen előrelépett" a tömeges teszteléséről szóló megállapodás kérdésében, de még nem zárták le a témát. Erre szombaton kerülhet sor.

Végre sikerült üléseznie a kormánynak, szombaton meg majd megegyezhet a teszteléssel kapcsolatban
Fotó: TASR

A gazdasági miniszter ezt akkor nyilatkozta a sajtó képviselőinek, amikor egy halaszthatatlan programja miatt idejekorán elhagyta rendkívüli kormányülést, amelyiknek egyetlen napirendi pontja az országos szűrővizsgálat mikéntjének meghatározása volt. Mivel a kérdést pénteken nem sikerült lezárni, a kormány szombaton délután folytatja az egyeztetést. A kormány tagjai a mai nap folyamán megkapják a végleges javaslatot.

Štefan Holý (Sme rodina), a jogalkotásért felelős miniszterelnök-helyettes és Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszter terjesztik majd elő a vonatkozó határozatjavaslatot, melyet aztán a miniszterek áttanulmányoznak. „Még nem zárult le az ügy, de tényleg nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy értelmes kompromisszum szülessen” – tette hozzá Sulík, hangsúlyozva: az egész kormány érdeke, hogy megoldást találjanak a járványhelyzetre.

Sulík után nyilatkozott a Za ľudí igazságügyi minisztere is. Mária Kolíková szerint a kormányülés nagyon konstruktív volt, ezekkel a szavakkal reagált arra a felvetésre, hogy a tanácskozás során lehetett-e érezni a feszültséget Sulík és Igor Matovič között.

Sokkal borúlátóbban indult ez a péntek: a hétfőn beharangozott országos tesztelés előtt hét nappal még senki sem tudta, mire lehet számítani és a kormány meg mintha köddé vált volna. De úgy néz ki, a kormány tagjai megemberelték magukat és félretéve a köztük meglévő nézetkülönbségeket a tömeges tesztelésről, érdemben nekiláttak tanácskozni a legfontosabb kérdésekről.

A Nový Čas forrásai szerint a kormány csütörtökön azért nem ült össze, mert a koalíció többi pártja nem értett egyet az országos tesztelés matoviči elgondolásával. Az már korábban is egyértelmű volt, hogy a négypárti koalíció két kisebbik tömörülése - az SaS és a Za ľudí - csupán a vírus gócpontjainak számító járásokat teszteltetné le, és úgy tűnik, ehhez az állásponthoz csatlakozott a Boris Kollár vezette Sme rodina is.

Az orvosi kamara álláspontja napok óta ismert, szerintük is annak lenne értelme, ha csupán a legfertőzöttebb régiókban végeznének szűréseket, az orvosok az országos tesztelést az erőforrások pazarlásának tartják.

Igor Matovič miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy újabb átfogó tesztelést szerveznek, amit addig ismételnek, amíg az új esetek gyakorisága 0,5 százalék alá nem csökken.

(denníkn/para)