Lefújta a minisztérium a pedagógusok oltását Dunaszerdahelyen

2021. február 11. - 12:48 | Régió

Hiába szerveződött meg az oltás lényegében másfél nap alatt három megyei helyszínen, csütörtökre kiderült, hogy ezek közül csak egy helyen, Nagyszombatban oltanak majd pedagógusokat az előttünk álló hétvégén, ráadásul regisztrálni kell - tájékoztatta a Paramétert Berényi József megyei alelnök.

Lefújta a minisztérium a pedagógusok oltását Dunaszerdahelyen
Illusztráció - Cséfalvay Á. András
Előzmény:
Dunaszerdahelyen a Vidékfejlesztésiben kezdik oltani a járás pedagógusait szombaton

"Minden megváltozott. Ma reggel tájékoztatták a megyét, hogy nem végezhetünk oltást három helyszínen, ahogy azt terveztük, hanem csak Nagyszombatban kerül erre sor" - jelentette ki a megyei alelnök.

Berényi József szerint ennek a legvalószínűbb oka az, hogy nincs elegendő vakcina a mostani hétvégére. Szerdán közölte, hogy a megyében tevékenykedő mintegy 9 ezer pedagógusból 7 ezren jelentkeztek, ugyanakkor mint kiderült, csupán 4 ezer oltás áll rendelkezésre erre a hétvégére, ebben a megyében.

Aki beoltatná magát, annak lehetősége lesz tehát erre, de regisztrálnia kell, és Nagyszombatba kell utaznia emiatt a hétvégén.

"Most, csütörtökön délután fél egykor azt tudom mondani, hogy jelen állás szerint szombaton regisztráció alapján beoltathatja magát az a pedagógus, aki szeretné" - fűzte hozzá. A regisztráció ugyanakkor még nem elérhető, Berényi szerint az oktatásügyi minisztérium weboldalát kell majd figyelemmel kísérni. A Korona.gov.sk oldaon, ahol az oltási terv szerint elsőbbséget élvezők jelenleg regisztrálhatnak, egyelőre szintén nem elérhető olyan opció, mely alapján a pedagógusok jelentkezhetnének.

"Folynak a további tárgyalások a minisztérium és a megye között, mert ez nem elég, háromezer további érdeklődő lenne, és nyilvánvalóan nem fog mindenki Nagyszombatba utazni ezen a hétvégén" - emlékeztetett. Arra kérik az egészségügyi minisztériumot, hogy a következő hétvégén (február 20-21.) tegyék lehetővé, hogy a tervezett három helyszínen, Nagyszombat mellett tehát Dunaszerdahelyen és Szakolcán olthassák be a pedagógusokat.

Miután kiderült, hogy szombattól beolthatják a pedagógusokat országszerte, Nagyszombat megye egyből jelentkezett, hogy ezt saját területén megszervezné. "Az oktatásügyi minisztériumnak tetszett is az ötlet, az egészségügyi minisztérium viszont lefújta" - szögezte le Berényi.

A megyei hivatal kedden kért információt az önkormányzatoktól, valamint a fenntartásuk alá tartozó iskoláktól arra vonatkozóan, mennyi pedagógus oltatná be magát. Ezt követően szervezték meg, hogy a megye három pontján, Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban és Szakolcán végeznék az oltásokat az előttünk álló hétvégén. A begyűjtött információkból kiderült, hogy mintegy 7 ezren jelentkeztek az oltásra, ami lényegében a megyében tevékenykedő pedagógiai alkalmazottak háromnegyede.

Szóba került az is, hogy első körben az 55 éven aluli pedagógusok oltására kerülne sor a héten megérkezett AstraZeneca-vakcinával, míg az 55 év felettieket egy másik alkalommal Nagyszombatban a Pfizerrel.

Berényi korábban portálunknak elmondta, azért esett választásuk Dunaszerdahelyen a Vidékfejlesztési Szakközépiskolára, mert itt a legmegfelelőbbek a feltételek a tömeges oltásra, ami a terek nagyságát illeti. Ugyanakkor szavai szerint az oltásban nagy segítséget nyújt a szomszédos Egészségügyi Középiskola is, amely az oltást végző személyzetet adná.

A tervek szerint - amint azt Szabó Lászlótól, a vidékfejlesztési igazgatójától csütörtökön megtudtuk - 10 oltókabint alakítottak volna ki az iskola egyik tornatermében, a másikban pedig várakozhattak volna a pedagógusok. A folyamat lényegében megegyezett volna azzal, ahogy az őszi tömeges tesztelés alkalmával zajlott. A tornateremnél érkeztek volna az oltásra a pedagógusok, míg a másik tornatermen keresztül az udvarra vezették volna ki őket, ahol elhagyhatták volna az iskola területét.

Elárulta, és Berényi is megerősítette, hogy a megyei hivatal már elkezdett egy időbeosztást készíteni arról, mely iskola tanára mikor érkezhetnének, noha továbbra sem volt biztos, hogy nem lesz szükség online regisztrációra. Végeredményben szükség lesz rá, csakhogy az érdeklődőknek ezen a hétvégén Nagyszombatig kellene utazniuk.

Berényi lát rá reményt, hogy a fenti tervet nem kell teljesen semmissé tenni, leghamarabb azonban a következő hétvégén kerülhet sor ennek megvalósítására.

(SzT)