Lényeg Matovič újra Kollár mellé állt – és mindketten az oltáselleneseket védik; Keleten az olasz helyett a montenegrói maffia terjeszkedik

2021. július 2. - 20:52 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Matovič újra Kollár mellé állt – és mindketten az oltáselleneseket védik; Keleten az olasz helyett a montenegrói maffia terjeszkedik
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Újra bebizonyosodott, hogy a jelenlegi kormánykoalícióban arra sem vehetünk mérget, amit a kormány és a koalíciós tanács is elfogad: Boris Kollár pénteken minden gond nélkül megfúrta azt a törvényjavaslatot, ami alapján kedvezményezni lehetett volna a beoltottakat.

Kollár lazán levette a napirendről

Ráadásul csak lazán kihúzta a parlament ülésének programpontjai közül, minden koalíciós egyeztetés nélkül. Legközelebb, ha akarja berekeszti a parlament ülését, és meg sem nyitja, amíg jónak nem látja. Mindezt azért, mert az egészségügyi minisztérium által kidolgozott, és minden lehetséges koalíciós fórum által jóváhagyott törvényjavaslat lehetővé tette volna, hogy a közegészségügyi hivatal kedvezményeket, esetleg kivételt adjon a beoltott, úgynevezett GreenPass-szal rendelkezőknek, ha újra korlátozásokat kell bevezetni.

Vagy akár adhatott volna már most is kivételt a futballdrukkereknek: aki be van oltva az a megengedett 1000 fős létszámon felül is bemehetett volna focimeccsekre.

Ennek most egy ideig még fújtak, Kollár ugyanis egy hónapos „gondolkodási” időt kért.

Inkább mindenki fizesse az oltásellenesek tesztjeit

A Sme rodina húzását megint csak a két kisebb koalíciós partner, az SaS és a Za ľudí kifogásolta. Sulík szerint Kollár, miután már beleegyezett a törvényjavaslat elfogadásába, megijedt az oltásellenesek néhány kommentjétől. Nem csoda, Kollár hajt minden rétegre, kell a szavazó. A javaslat alapján ugyanis az is elrendelhető, hogy a járványhelyzet romlása esetén a be nem oltottaknak több esetben kellene teszteltetniük magukat, amit ráadásul saját zsebből kellene fizetni.

Kollár szerint ezzel gyakorlatilag kötelezővé tenné az állam az oltásokat, mert így az oltásellenesek nem ülhetnének be ingyen egy sörre, és ha kicsit gyúrni támadna kedvük, akkor is ki kellene fizetniük a tesztet.

Ezért a Sme rodina újra ingyenessé tenné a tesztelést. Vagyis azt akarja, hogy én, akit már beoltottak, szintén dobjak be valamit a közösbe, hogy az antivaxerek is olcsóbban sörözhessenek.

Matovič ad magának néhány tízmilliót „oltási lottóra”

Nem meglepő módon a pénzügyminiszter is Kollár mellé állt – hiszen, ha Sulík Kollár ellen van, akkor Matovič csak Kollár mellé állhat. A pénzügyminiszter Kollárhoz hasonlóan kezével mutatta, hogy a fizetős tesztelés olyan lenne, mintha töltött fegyvert nyomnának a szegény oltásellenesek fejéhez. Persze Sulík megint provokálta egy kicsit szegény Matovičot: nem szavazta meg a pénzügyminiszter újabb százmilliós projektjét.

Sajnos viszont a parlament Sulíkék nélkül is megtette ezt, így mehetnek a százmilliók azoknak, akik „legalább még egy embert elvisznek” oltásra, plusz az „oltási lottóra” ami Matovič ígérete szerint már két-három héten belül beindulhat.

Még jó, hogy Sulík szerint nem kell újabb kormányválságtól tartani.

Populista kormány populista ellenzéke

Persze a legrosszabb kombináció, amikor a populista kormánynak – mert sajnos a miénk nagy részben populista – populista ellenzéke van. Legalábbis az országnak biztosan ez a legrosszabb változat. És hát az ellenzék legnagyobb része semmivel sem marad el populizmusban a kormány mögött.

Jól mutatja, hogy Ficóék rögtön bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak, mert a kabinet csak a be nem oltottakat kötelezi tesztelésre, ha külföldről térnének vissza.

Csak várjuk ki Kollár és Matovič reakcióját, még azt is megérjük, hogy a nagy egyenlőség érdekében inkább lezárják a határokat. Így legalább senkinek sem kell majd tesztelni, ha vissza akar jönni az országba.

Újabb maffia jelent meg Keleten

Lassan visszasírhatjuk azokat az időket, amikor az országban még csak az olasz maffia garázdálkodott az ország keleti részén. A legfrissebb hírek szerint a montenegrói maffia egyes prominensei indítottak vállalkozást ott, ahol Robert Fico szerint „semmi sincs”. Ráadásul ez brutálisabb, mint fénykorában a dunaszerdahelyi maffia volt. Milyen jó is volt, amikor még a „barátságos” Antonino Vadala, a ´Ndrangheta kokaincsempész embere dolgozott a keleti országrészben. Őt legalább Fico ellenőrizte…

Lajos P. János