Lényeg Minek itt dolgozni, megyünk csalni, megyünk lopni!

2024. február 9. - 18:30 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Minek itt dolgozni, megyünk csalni, megyünk lopni!
Pellegrini és Fico - TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Nincs infó arról, mikor mentek aludni és miről álmodtak csütörtökről péntekre virradóra Robert Fico és táskahordó szolgája, Peter Pellegrini parlamenti cinkosai és politikai tenyészetük „civil” csordája. Előbbiek, mármint a cinkosok miután sikerült banánköztársasági szintre rohasztaniuk a büntetőtörvénykönyvet, nyilván koccintottak és esetleg jól leitták magukat, mint a szemafóros Danko. Hiszen most egyelőre úgy állnak, hogy bűntársaiknak sikerül majd elkerülni a sittet. Így viselkedhettek a csorda egyes példányai is, akik mintha meszet ettek volna, azon röhigcsélnek a közösségi hálón, hogy gazdáik mennyire bírtak győzni… Na, majd kiderül, mennyire bírnak örömködni, ha leesik nekik, hogy velük lesz megfizettetve a bűnös banzáj. Nem nekik ajánljuk itt a Paraméter KÖZÖD podcastjét, amelyben Jaroslav Spišiak jósolja Szlovákiának a sötét jövőt.

Ne legyen senkinek illúziója!

Ne legyen senkinek illúziója, miután felébredtek az elkövetők, mármint Fico, Pellegrini és parlamenti cinkosaik, ugyanazzal a hazug sóderrel magyarázzák a büntetőtörvénykönyv csütörtök éjjel elfogadott módosítását, mint eddig. Azt, hogy felszámolták a speciális ügyészséget, csökkentették a büntetési tételeket és az elévülési időt a gazdasági bűncselekmények esetében. De felére vágták az elévülést például a szexuális bűncselekmények esetében is. Boris Susko (Smer), az igazságügyi miniszterük pedig azt bírja állítani, hogy csak a környező országokban érvényes szabályozáshoz igazították a szlovákiait.

Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány, a Smer parlamenti képviselője, aki ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik, meg azzal terel, hogy ő majd azon a fórumon védi meg magát, amelyikhez az ügye tartozik… Hát persze, főként ha majd a bírónak 15 év börtön helyett legfeljebb fél év házi őrizet kiszabására lesz lehetősége a bűnszövetkezetben elkövetett korrupció miatt. És még ennek az alaknak van bőr a pofáján kijelenteni, hogy nem miatta módosították a büntetőtörvénykönyvet…

Egyébként érdemes meghallgatni itt az utca néhány gondolkodni képes emberét, hogy mit gondolnak az igazságügyminiszter által fényezett törvénymódosításról. Világos számukra, hogy hatályba lépése esetén mindenki csalni, lopni, hazudni fog!

Transparency International Slovensko (TIS) és az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány

Ugyanígy vélekednek a Transparency International Slovensko (TIS) és az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány szakértői is. „A kormánypárti képviselők olyan Btk.-módosítást fogadtak el, amely jelentős mértékben csökkenti az állampolgárok biztonságát, vonzóvá teszi a korrupciós bűnözést és a vagyon elleni bűncselekményeket” – figyelmeztetnek. Felszólították a politikusokat, hogy a jogszabályt még a hatályba lépése előtt vonják vissza, és induljon róla szakmai vita, valamint szabályos jogalkotási eljárás. A törvény jogállamiságra és a bűnüldözés hatékonyságára gyakorolt hatása miatt aggódnak, hiszen az a még folyamatban levő ügyek elkövetőinek megbüntetését is meghiusíthatja.

A kutya ugat, a karaván halad?

Csakhogy az van sajna, ami lenni szokott. A kutya ugat, a karaván halad! Azok a politikusok ugyanis, akik most így vágják tönkre az országot, valamennyi állampolgár magánéletét, egyáltalán nem valami idegen bolygóról érkeztek. Ugyanazok az állampolgárok juttatták őket a parlamentbe, hozták őket helyzetbe, akikre visszaüt majd őrült törvénykezésük. Pedig hányszor, de hányszor a szájukba lett rágva, hogy szavazás előtt, a kortesgulyás meg a parttalan ígérgetés konzumálása után gondolkodjanak, mielőtt elmennek választani...

Amire egyébként lehetőségük lesz megint. Márciusban államfőválasztás lesz, az európa parlamenti voksolásra pedig június 8-án kerül sor. A szavazópolgárok idén majd 15 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe, öt évre. Akik bizony, mint mindig, épp olyanok lesznek, mint azok akiktől a szavazatokat kapják. Ezért aztán az urnáktól való távozás után már reklamációnak helye ugyanúgy nem lesz, mint eddig…

Barak László

Címkék: LÉNYEG