Lényeg Pellegriniék már Dunaszerdahelyen vannak, a népszámlálás eredményei pedig rendben

2022. január 25. - 20:37 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Pellegriniék már Dunaszerdahelyen vannak, a népszámlálás eredményei pedig rendben
Pellegrini Nagyszarván (Fotó: TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Régen volt már olyan nap, amikor nem a koronavírusról, a deltáról, az omikronról és az oltásról szóltak a legfontosabb hírek. Végre megértük ezt is, íme: egy nap eseményei covid nélkül.

Lekapcsoltak egy hitlerimádó neonácit

Hétfőn előállították, kedden pedig előzetes letartóztatást javasoltak Marián Magátnak, aki legutóbb szerepelt a Kotleba-féle ĽSNS választási listáján is. A rendőrség összesen 37 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja.

Ez a neonáci díszpinty csodálja Hitlert, a holokausztról pedig úgy szokott megnyilvánulni, hogy annyira hisz benne, mint Allahban. Nem tegnap kezdte egyébként az idegengyűlölet gyakorlását, hiszen a rendőrség már 2012-ben is náci szimbólumokat tartalmazó tárgyakat foglalt le nála, amelyeket árult.

Magát iszlámellenes tüntetések gyakori főszervezője, a Vzdor Kysuce félkatonai szervezet alapítója, évekkel ezelőtt egyszer már kapott három év felfüggesztettet, akkor egy illegálisan tartott revolver volt nála, amelyről ő azt állította, hogy találta valahol.

Egy másik alkalommal azért állították elő, mert Pozsonyban egy Brüsszel elleni tüntetésen felgyújtotta az EU zászlóját. Hát ilyen úriemberekkel veszi körül magát Marián Kotleba, akit nem csak az minősít, hogy mit mond vagy tesz, hanem az is, kikkel bratyizik. Egyébként Kotlebának is kinéz pár év börtön, hiszen jelenleg a Legfelsőbb Bíróság vizsgálja, jogosan kapott-e négy év szabadságvesztést még 2020 októberében, miután egy nyilvános rendezvényen három családnak 1488 eurós jelképes csekkeket nyújtott át. Az ügyész és több szakértő szerint az 1488-as szám ismert neonáci jelkép.

A Hlas már Dunaszerdahelyen van

Magyarul is jól beszél Pellegriniék előretolt dunaszerdahelyi embere, akit járási pártelnöknek nevezett ki a volt kormányfő. A Smer light, vagyis a Hlas-SD elnöke kedden turbó fokozatba kapcsolt, és 62 párttársát bízta meg az egyes járási szervezetek irányításával. Nem tudni, miért esett Peter Pellegrini választása éppen Benkovič Borisra, mindenesetre ez az úriember vezeti majd a Hlas dunaszerdahelyi szervezetét.

A 36 éves ügyvéd a vállalati és a sportjog szakértője, szakmai gyakorlatát pedig annó a Ružička Csekes ügyvédi irodában szerezte. Pellegrini kedden felvette a mókamesteri jelmezt, ugyanis a kinevezés során azt találta mondani, országos szinten érvényesítik az olyan kritériumokat, mint a hozzáértés, a felelősség és a politikai kultúra. Kíváncsian várjuk, hogy a legnépszerűbb szlovákiai párt dunaszerdahelyi embere milyen politikai kultúrát honosít meg a járásban, mindenesetre aligha lesz könnyű dolga, amikor kezdi szervezni mondjuk az előre hozott választásról szóló népszavazás kiírását célzó aláírásgyűjtést a szerdahelyi kultúrház előtt.

Bukovszky is megszólalt a népszámlálás kapcsán

Sikertörténetnek tartja Bukovszky László azt, hogy 34 ezer ember a magyart jelölte meg arra a kérdésre, hogy „egyéb nemzetiséghez tartozónak is vallja-e magát”. A 2020-as választások után is posztján maradt kisebbségügyi kormánybiztos a Paramédia Podcast keddi adásában nyilatkozott.

Bukovszky szerint a szlovákiai magyarság képtelen építkezni, csak sopánkodunk, sírunk-rívunk, a múltba révedünk ahelyett, hogy lenne egy olyan pozitív vagy legalább valós jövőképünk, amelyik megállíthatná a magyarok fogyását.

Továbbra is kérdés viszont, hogy hogyan interpretálja majd a kormányzat a nemzetiségre vonatkozó két kérdésre adott válaszokat. Munkacsoport már alakult az ügyben, ez mindenképpen megnyugtató. Az viszont már kevésbé megnyugtató, hogy a kisebbségek jogállásáról szóló törvény előkészületeiről szólva Bukovszky elmondta: az általa kidolgozott formában aligha fogadja majd el a parlament ezt a jogszabályt. Szinte biztos tehát, hogy lesz kisebbségi törvény, csak az a kérdés, milyen.

Čaputová is összeadást javasolt az osztás helyett

Szépen rímel a Bukovszky László által mondottakra, hogy kedden a köztársasági elnök is az mellett foglalt állást, hogy a népszámlálás eredményeit a kisebbségek javára kell értelmezni.

„Ami a kisebbségi jogokat illeti, a két nemzetiségi kategória összegéből kellene kiindulni, amelyeket a Statisztikai Hivatal módszertana egyenértékűnek ismert el” – vélekedik Zuzana Čaputová államfő. Kiemelte, hogy a nemzetiségre vonatkozó adatok alapozzák meg a kisebbségi jogok érvényesítését.

Ilyen szép szavak után talán nem ünneprontás megjegyezni, hogy a népszámlálás nemzetiségekre vonatkozó része a gyakorlatban mindössze a nyelvhasználati törvény adta lehetőségek kihasználásáról szól. Jogaink tehát vannak, csak élnünk is kellene velük.

Juhász László

Címkék: LÉNYEG