Maďarič meglepte a Smert, magyarázatot várnak tőle!

A párt első politikusa, aki a Mečiar-amnesztiák eltörlése mellett foglalt állást.

Maďarič meglepte a Smert, magyarázatot várnak tőle!
Marek Maďarič (Fotó: TASR)

A Smer hosszú évek óta blokkolja az ifjabb Michal Kováč elrablásának és Róbert Remiáš rendőrtiszt meggyilkolásának felderítését gátló amnesztiákat, ebben mindig Robert Ficónak volt a legnagyobb hangja. Most azonban a pártvezér egyik legközelebbi embere fordított hátat ennek.

Szerdán volt az Únos (Emberrablás) című film premierje, melynek története éppen az említett bűncselekményeken alapszik. Kritikánk ITT olvasható.

Marek Maďarič, a kulturális miniszter pedig úgy nyilatkozott, hogy ha képviselő lenne, akkor az amnesztiák eltörlése mellett voksolna. Nem képviselő, szóval tulajdonképpen közvetlen befolyása nincs a cselekményre, ugyanakkor a pártban ezzel a véleményével másokat is elterelhet a fősodortól.

Éppen ezért többen is úgy nyilatkoztak a SME megkeresésére, hogy magyarázatot várnak a minisztertől.

"Meglepett a véleménye, de arra számítok, hogy magyarázatot ad rá a képviselői frakcióülésen" - jegyezte meg Miroslav Číž, aki Ficóhoz hasonlóan eltörölhetetlennek gondolja az amnesztiákat.

"Talán a film hatása alatt mondta ezt, nem tudom" - fűzte hozzá. Arról azonban nem kívánt lamentálni, hogy vajon ezzel változhat-e mások véleménye is.

Hasonló szellemben nyilatkozott Dušan Jarjabek (Smer) is, aki közölte, hogy a frakcióban nem merült fel annak jele, hogy támogatniuk kellene az ellenzéki beadványt az amnesztiák eltörléséről. Figyelmeztet, hogy Maďarič Ficóval szemben nem jogász. "Ezt először vele kell megbeszélnie, az ő nézete pedig világos" - jegyezte meg.

2012-ben Maďarič képviselőként ült ellenzékben a parlamentben, egy akkori szavazáson tartózkodott.

"Most arra jutott, hogy jogi szempontból a Mečiar-féle amnesztiák eltörölhetőek, amit több tekintélyes jogász és bíró nemrég publikált szakvéleményére alapoz" - reagált Maďarič szóvivője, Jozef Bednár.

Ebben a szakvéleményben azt állították, hogy alkotmánytörvénnyel eltörölhetők az amnesztiák.

A kormánykoalíció képviselői abban egyeztek meg, hogy a beterjesztett javaslatról való márciusi szavazás előtt kikérik az Alkotmánybíróság véleményét az ügyben, mostanáig azonban ez a beadványuk nem készült el.

Andrej Kiska a film megtekintése után egyébként arra hívta fel a figyelmet vele kapcsolatban, hogy ezután minden képviselőt, aki nem szavazza meg az amnesztiák eltörlését, meg kell kérdezni, hogy miért.

(TASR)