Mamojka masszívan tagadja, hogy segített volna Kočnernek, de azt elismerte, hogy tegeződtek

2020. május 14. - 08:29 | Belföld

Mojmír Mamojka tagadja, hogy segített volna Marian Kočnernek, aki ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében emeltek vádat.

Mamojka masszívan tagadja, hogy segített volna Kočnernek, de azt elismerte, hogy tegeződtek
Fotó: TASR

Elismerte ugyanakkor, hogy a vállalkozóval ismerik egymást. Az alkotmánybíró, aki szerdán nyújtotta be a lemondását az Alkotmánybíróság elnökének, állásfoglalásban indokolta meg a döntését.

Eszerint részben az igazságügyi tárca tervezett törvényjavaslata miatt távozik, amely bizonyos korhatárhoz kötné az alkotmánybírói tisztség betöltését, részben pedig egészségügyi problémák miatt.

Marian Kočnerrel kapcsolatban elmondta: a vállalkozóval több mint húsz évvel ezelőtt ismerkedett össze a frekvenciatanács ülésén. Ekkor össze is tegeződtek. Azóta állítólag csak néhányszor találkoztak különféle társasági rendezvényeken.

Mamojka továbbra is állítja, hogy nem adott üzleti-jogi tanácsot a vállalkozónak, aki SMS-ben kért tőle ilyet, és nem is találkozott vele ez ügyben.

„2018. június 14. és 18. között, és később is az időm nagyobb részét Rimaszombatban töltöttem az anyósom súlyos betegsége miatt” – közölte a távozó alkotmánybíró. Hozzátette: azért nem vállalhat felelősséget, hogy egy harmadik személy miről kommunikált Kočnerrel.

„Előadó bíróként háromszor is javasoltam a nevezett személy panaszbeadványának elvetését, melyet az előzetes letartóztatása miatt nyújtott be” – hangsúlyozta.

Mamojkát, aki május 30-ával távozik tisztségéből, Peter Tóth volt titkosrendőr és újságíró kötötte össze Kočnerrel. Tóth januárban tett tanúvallomást a bíróság előtt Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében. Azt állította, hogy 2018 nyarán találkozott az alkotmánybíróval, és Kočner megbízásából átadott neki egy borítékot egy alkotmánybíróság elé terjesztendő beadvánnyal. A Denník N napilap rendőrségi információkra hivatkozva korábban arról írt, hogy Marian Kočner üzeneteket váltott Mamojkával 2018 júniusában. A Threema üzenetek szerint a vállalkozó 2018. június 14-én készült találkozni az alkotmánybíróval. Kočnert 2018. június 20-án vették őrizetbe.


(TASR)