Mától érvényes a gyülekezési tilalom - minden fontos tudnivaló az új intézkedésekről

2020. október 13. - 09:13 | Belföld

Keddtől (október 13.) érvénybe lépett a gyülekezési tilalom Szlovákiában. Legfeljebb hat ember lehet egyszerre egy helyen, kivéve az egy háztartásban élőket.

Mától érvényes a gyülekezési tilalom - minden fontos tudnivaló az új intézkedésekről
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

"Tudjuk, hogy ebben a helyzetben, amennyire csak lehet, korlátozni kell a találkozásokat" - mondta Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter a központi válságstáb vasárnapi ülése után. Hozzátette, a munkába és az iskolába járást nem korlátozzák, de minden más társas tevékenységet a minimumra kell csökkenteni.

Az új típusú koronavírus-járvány második hulláma miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején a kormány a szükséges mértékben és a szükséges ideig korlátozhatja, megtilthatja vagy engedélyhez kötheti a gyülekezést. Az intézkedés nem érinti a Közegészségügyi Hivatal azon hatáskörét, hogy szabályozza, esetleg korlátozza vagy megtiltsa a tömegrendezvények szervezését.

A koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt vasárnap szigorították Szlovákiában a járványügyi intézkedéseket. A középiskolák hétfőtől áttértek a távoktatásra.

Csütörtöktől a szabadban is kötelező szájmaszkot viselni, tilos tömegrendezvényeket tartani, az éttermekben nem szolgálhatják fel, csak becsomagolva adhatják ki az ételt. Az edzőtermek, a wellnessközpontok, az aquaparkok, az uszodák és a szaunák zárva lesznek. Az élelmiszerboltokban és a drogériákban újra meghatározott időben vásárolhatnak az idős emberek. Az üzletekben és a bevásárlóközpontokban is korlátozzák a vásárlók számát. A tömegrendezvények tilalma nem vonatkozik a legmagasabb szintű fuball-, jégkorong-, röplabda-, kézilabda- és kosárlabda-bajnokságra - ezeket nézők nélkül továbbra is meg lehet tartani.

Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök tájékoztatása szerint a szigorúbb intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg a fertőzöttek számának napi középértéke 500 alá nem csökken.

Rámutatott, hogy jelenleg az utolsó vészféket próbálja behúzni az ország. Ha nem működik, akkor a miniszterelnök szerint Izraelhez hasonlóan szükség lehet Szlovákia lezárására.


(TASR)