Matovič elképzelhetőnek tartja, hogy valamiféle jutalmat kapjanak azok, akik részt vesznek a tömeges tesztelésen

2020. október 18. - 16:55 | Belföld

Igor Matovič kormányfő vasárnap a TV Markíza Na telo című műsorának vendége volt, amelyben nyilatkozott a főügyészválasztásról, a tömeges tesztelésről és a szombati kormányellenes tüntetésről

Matovič elképzelhetőnek tartja, hogy valamiféle jutalmat kapjanak azok, akik részt vesznek a tömeges tesztelésen
Fotó: TVNOVINY.sk/Martin Lachkovič

A kormánykoalíció a főügyészválasztás első fordulója előtt valószínűleg nem fog megegyezni a közös választottról, a képviselők a saját megítélésük szerint fognak szavazni. Erről a kormányfő beszélt a műsorban. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a jelöltek közt vannak nagy nevek, éppen ezért reméli, hogy még a második forduló előtt sikerül megegyezniük.

A tömeges teszteléssel kapcsolatban elmondta, elsősorban önkéntes alapon képzeli el, és az sem kizárt, hogy valamiféle jutalmat kapjanak vagy előnyhöz jussanak azok, akik részt vesznek.

Peter Žiga ellenzéki képviselő sem ellenzi a tömeges tesztelés ötletét, ugyanakkor arra kíváncsi, hogy mennyire lehet biztonságos egy ilyen akció. Hangsúlyozta, szakértőknek kell megerősíteniük, hogy biztonságos lesz-e a tesztelés.

Matovič szerint a tömeges tesztelés óriási fegyver a vírussal szemben. Hozzátette, Richard Sulík gazdasági miniszter is így gondolja, sőt ő egyenesen kötelezővé tenné és száz euróra büntetné azokat, akik nem vesznek részt.

A kormány esetleges rekonstrukciójával kapcsolatban a kormányfő azt felelte, jelenleg az a legfontosabb, hogy a közös ellenség, a Covid-19 ellen harcoljanak, és reméli, hogy a koalícióban is egyetértés lesz ezzel kapcsolatban.

Matovič elmondta, meg akarja kérdezni Roman Mikulec belügyminisztert és a rendőrfőkapitányt, hogy meg lehetett-e volna fékezni a kormányhivatal előtti tüntetést már a főállomásnál. A miniszterelnök ismét nyomatékosította, mindenki, aki a szolgálatot teljesítő rendőröket térkővel dobálja és veszélyezteti az életüket, megérdemli a vízágyút.

A közelgő mindenszentek kapcsán elmondta, még mindig nyitott a kérdés, miszerint korlátozzák-e az emberek szabad mozgását az ünnepek idején


(TASR/tvnoviny.sk)