Matovič órákon át szapulta, de az egészségügyi miniszter kiállt a vakcinákat vizsgáló főhivatalnok mellett

2021. április 16. - 13:16 | Belföld

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter bizalmát élvezi Zuzana Baťová, a Szlovák Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) irányítója, akit csütörtökön Igor Matovič exkormányfő szinte két órán keresztül szidott egyenes adásban. A jelenleg már pénzügyminiszterként dolgozó politikus szerint Baťová tehet arról, hogy az oroszok visszakérik a vakcinájukat. A szaktárca vezetője nem pont így látja a helyzetet.

Matovič órákon át szapulta, de az egészségügyi miniszter kiállt a vakcinákat vizsgáló főhivatalnok mellett
A kormányfő balján Lengvarský (Fotó: TASR)

Lengvarský az Expes Rádió péntek déli beszélgetős műsorában azt nyilatkozta, hogy "még bízik" a ŠÚKL vezetőjében. A Szputnyik vakcina sorsáról jövő héten döntenek, és a kormányfő ma kapja kezébe a jogi elemzést, hogy a titkosított orosz-szlovák vakcinaszeződésből mi az, amit nyilvánosságra lehet hozni.

Matovič csütörtökön a Szlovák Gyógyszerellenőrzési Hivatal vezetőjét tette felelőssé a szputnyikos botrányért. Szerinte az intézmény igazgatónője miatt neheztel ránk Moszkva, és azért kéri vissza a március elején Szlovákiába szállított 200 ezer vakcinát, mert a ŠÚKL képviselője megalapozatlanul állapította meg, hogy "a Szputnyikot megközelítőleg 40 országban alkalmazzák, de ezeket a vakcinákat csak a nevük köti össze".

Korábban az exminiszterelnök más okkkal magyarázta az oroszok morgását, amit aztán az államfő szintén tegnap cáfolt. Zuzana Čaputová arról beszélt ugyanis, hogy az orosz fél nem azért kérte vissza Szlovákiától az ide küldött Szputnyikokat, amit a pénzügyminiszter állított, nevezetesen mert a szert a gyógyszerellenőrzésiek rossz laboratóriumban vizsgálták volna meg. Čaputová már áttanulmányozta az oroszok vakcinájáról szóló adásvételi szerződést és a levelet, amelyben az oroszok visszakövetelik az oltóanyagot, és Richard Sulík gazdaságügyi miniszterhez hasonlóan azt akarja, hogy a dokumentumokat hozzák nyilvánosságra.

ŠÚKL-nak a legfőbb baja az volt az orosz oltóanyaggal, hogy a Szputnyik V gyártója nem adta át az értékeléshez szükséges adatok túlnyomó többségét, továbbá kiderült az is, hogy a Szlovákiába érkezett vakcinák nem azonosak azokkal, amelyeket az európai gyógyszerészeti hatóságnak küldtek ellenőrzésre.

Az még hagyján, hogy pénteken a két kisebb kormánypárt - az SaS és a Za ľudí - is kiállt Baťová mellett. Ennél érdekesebb, hogy a Matovič vezette OĽaNO színeit képviselő Lengvarský szintén nem határolódott el a hivatalvezetőtől.

(DenníkN/para)