Matovič szerint ostoba, aki szerint nem a tömeges tesztelés most a megoldás

2021. január 13. - 11:58 | Belföld

"Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter nagyon gyakran sajátos módon kezeli az igazságot" - jelentette ki Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a szerdai kormányülés előtt. Hozzátette: ennek már véget kell vetni, mert így nem lehet rendesen működni.

Matovič szerint ostoba, aki szerint nem a tömeges tesztelés most a megoldás
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Matovič ezt az újabb országos tesztelés terve kapcsán említette, megerősítve a honvédelmi miniszter, Jaroslav Naď (OĽaNO) szavait, aki állítja, a hétfői kormányülésen Sulík szintén a tesztelés mellett állt.

Naď szerint ez azt támasztja alá, hogy a kormányon elhangzottakat Sulík másképp interpretálja.

Kedden az SaS azt közölte, nem látják értelmét az országos tesztelésnek, szerinte az "emberi, szervezeti és anyagi erőforrások pazarlása" csupán. "Egyetértünk azzal, hogy a következő hétvégén a koronavírus által leginkább sújtott járásokat teszteljük le, ez az, amit novemberben is már javasoltunk. Egy országos tesztelésnek azonban nem látjuk értelmét, éppen ellenkezőleg, az az erőforrásaink pazarlását jelentené"- nyilatkozta Richard Sulík pártelnök.

Sulík nyilatkozatával egybecseng az orvosi kamara álláspontja is, miszerint a célzott, nem pedig az átfogó tesztelés jelenti a megoldást, ezért a szervezet az országos tesztelést az erőforrások pazarlásának tartja.

Matovič reagált a szakemberek azon véleményére is, hogy az emberek széleskörű beoltása lenne a megoldás a tesztelésük helyet. A miniszterelnök szerint viszont ez hazugság. Rámutatott, hogy Szlovákia jelenleg egy nagy gócpont és a halálozási számokban a legrosszabbul áll a világon. Úgy véli, mindenkinek össze kellene fognia és nem csak a kormányt bírálnia.

"Ha valaki azt mondja, hogy Szlovákiának masszív oltásra van szüksége és nem tömeges tesztelésre, az számomra ostoba és nem szakember, hiszen tudja, hogy csupán az emberek néhány százaléka számára áll rendelkezésre vakcina" - szögezte le.

Szavai szerint, ha minden jól megy, júniusban beolthatják az emberek harmadát Szlovákiában. Ugyanakkor úgy véli, hogy az emberek sírján táncol az, aki egy ilyen, pillanatnyilag nem létező megoldást próbál hangsúlyozni.

(TASR)