Matovič a szlovákiai újságírókat kritizálta a Kuciak-gyilkosság harmadik évfordulóján

2021. február 21. - 16:59 | Belföld

A kormányfő szerint a két kezén meg tudja számolni az olyan újságírókat, mint Ján Kuciak volt.

Matovič a szlovákiai újságírókat kritizálta a Kuciak-gyilkosság harmadik évfordulóján
Fotó: TASR

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök a közösségi oldalán közzétette bejegyzésében – amelyet a Kuciak-gyilkosság harmadik évfordulója alkalmából osztott meg – a hazai újságírókat bírálta. Mint fogalmazott, három évvel az újságíró-gyilkosság után itt az ideje a szlovák újságírással kapcsolatos igazság szemébe nézni.

Néhány kivételen kívül Matovič kritikusan nyilatkozik az újságírókról. „A többiek...inkább hagyjuk. Gyakran felszínesek, gyakran elfogultak” – írta.

A kormányfő szerint ez lehetne másként is, ha létrehozták volna az oknyomozó újságírók számára az államilag támogatott alapot, amelynek célja „nem egy, hanem több száz Kuciak lett volna”.

„Éppen ezért máig nem értem az újságírói közösség elutasító hozzáállását” – jegyezte meg.

Matovič meg van győződve arról, hogy a sajtószabadság területén Szlovákia "mérföldekkel előrébb van", de szerinte az újságírói felelősségvállalás elmarad. „Nem elég az írás szabadsága, ha csak hazugságot és féligazságot adok az embereknek. Nem elég újságírónak kinézni, ha közben hűen szolgálom az oligarchát, mintha csak az atomkoffere lennék” – szúrta oda.

A miniszterelnök attól tart, hogy ha a "határtalan manipulációk" tendenciája folytatódik, az emberek fokozatosan elvesztik a hagyományos média iránti bizalmat.


(TASR)