„Még mindig egy rossz álomnak tűnik az egész” – Megszólalt a pozsonyi lövöldözés egyik áldozatának édesanyja

2022. október 15. - 19:29 | Régió

Leírhatatlan szomorúságot, fájdalmat és haragot él át a privigyei Dana (52), aki egy brutális kivégzés során veszítette el szeretett fiát, Jurajt († 27) a pozsonyi Vár utcában.

„Még mindig egy rossz álomnak tűnik az egész” – Megszólalt a pozsonyi lövöldözés egyik áldozatának édesanyja
Képek forrása: čas.sk

A fiatalembert, aki szerette a divatot, mindenki gondoskodó jófiúnak írja le, aki mindig mindenkinek segített. A lövöldözés másik áldozatával, Matúš-sal († 23) jó barátok voltak, a végzetes estén együtt tartózkodtak a Tepláreň bár előtt, ahol lelőtték őket.

Dana elviselhetetlen fájdalmat és szenvedést él át, amit kevesen tudnak elképzelni. Juraj a mindene volt az édesanyjának. „Soha nem mondtam volna, hogy túlélem a saját fiamat. Még mindig egy rossz álomnak tűnik az egész” – mondta Dana.

A sorsdöntő estén Juraj édesanyja felhívta a fiút, de az már nem vette fel a telefont. „Leültem a számítógéphez, és azonnal láttam, mi történt. Tudtam, hogy a fiam odament, de nem akartam elhinni, hogy ő lehet az áldozat. Többször hívtam, de nem vette fel. Azt hittem, nincs nála a telefon, és vártam, hogy felhívjon” – emlékszik vissza a gyötrelmes pillanatokra.

Éjszaka sokkolta a rendőrök érkezése. „Hajnali három körül felhívtak, és életem legrosszabb hírét közölték velem. Reggelig az volt az érzésem, hogy ez csak egy rossz álom, hogy felébredek, és minden másképp lesz” – mondta könnyek között az anyuka, akinek másik fiába, Samekbe (18) kell kapaszkodnia. Nagyon fog hiányozni neki a bátyja.

A család és a barátok szerint Juraj mindig mosolygós és jó hangulatú volt. „Napfénynek hívták. Segített, amikor csak tudott, és soha senkinek nem mondott nemet” – emlékszik vissza fiáról Dana, aki a legnehezebb pillanatokban is támasza volt. „Dániában tanult, és hazajött, hogy segítsen nekem. Nemrég meghalt a férjem, Samko apja, és Jurko volt az, aki leginkább mellettem állt. Ő volt a mindenem, és mindig azt mondta: anya, nagyon szeretlek” – mondja sírva a bajba jutott anya, akinek fogalma sincs, mihez kezd nélküle.

„Eltemettem a nagyanyámat, a férjemet, és most el kell temetnem a szeretett fiamat is. A kisebbik fiamnak most lesz a születésnapja, Juraj pedig egy prágai utat tervezett nekünk” – kesergett Dana, aki tudja, hogy semmi sem lesz többé a régi.

Dana tudta jól, hogy a fia homoszexuális, elmondta neki, amikor bizalmasan beszélgettek. „Nyolcadikos korában mesélte el nekem. Persze nem voltam elragadtatva, váratlanul ért, de később túltettem magam rajta. A fiam volt, és úgy szerettem, ahogy volt. Az ilyen emberek nemcsak orientációjukban különböznek, hanem abban is, hogy érzékenyebbek, melegszívűek és mindent a szívükkel néznek. Pont ilyen volt az én Jurkóm is, aki rosszkor volt rossz helyen. Nem is tudom, mit mondjak, olyan ez az egész, mint egy rossz, őrült álom” – zárta gondolatait az édesanya, aki a szerető szülő legnehezebb sorsa előtt áll – hogy szeretett fiát a másvilágra kísérje.

Amint arról beszámoltunk, szerdán este lövöldözés történt a pozsonyi Vár utcában (Zámocká), amely során két ember meghalt, egy pedig megsérült egy bárnál, ahol közismerten az LMBTQ-közösség tagjai találkoznak. A történtek előtt és után az elkövető aktív volt a közösségi hálón. A Twitteren közzétett bejegyzése szerint az LMBTQ-képviselői elleni gyűlöletből követte el a gyilkosságot. Néhány órával a történtek előtt megosztott egy 60 oldalas, angol nyelvű kiáltványt, amiben a zsidókról, a cionistákról, valamint a fehérek felsőbbrendűségéről írt. A támadás után a fiatal a Twitteren azt írta: „szevasztok, találkozunk a másik oldalon”. A rendőrség csütörtökön reggel holtan találta meg.

(čas.sk)