Megszakítják a tüntetést a gazdák, országos sztrájkot helyeztek kilátásba!

Az elégedetlen gazdák sztrájkbizottságának tanácsa 10 órakor ült össze Pozsonyban, hogy megvitassák a további lépéseket.

Megszakítják a tüntetést a gazdák, országos sztrájkot helyeztek kilátásba!
Fotó: TASR - további képekért kattints!

A megbeszélésen a gazdák a fuvarozók képviselőivel is egyeztettek. A pozsonyi tüntetés egyik szervezője, Patrik Magdoško pénteken délelőtt bejelentette,

megszakítják a gazdatüntetést, de általános országos sztrájkot helyeztek kilátásba, amely egy hónapon belül elkezdődhet a szlovákiai fuvarozókkal együttműködve.

A gazdák nem akarják tovább akadályozni a pozsonyi közlekedést, ezért pénteken elhagyták a fővárost. Emellett hangsúlyozták, a törekedéseik és céljaik továbbra is változatlanok, a napokban pedig egyeztetni fognak az általános országos sztrájk részleteiről.

„Csupán megegyezés kérdése, hogy az összes határátkelőt vagy a megyeszékhelyeket fogjuk-e blokkolni” – jelentette ki Magdoško.

„Rövid időn belül tájékoztatni fogjuk a kormányt egy közös nyilatkozat formájában” – tette hozzá Magdoško, hangsúlyozva, hogy tartják magukat az eddigi követeléseikhez. „A korrupció az, ami a fuvarozókat és másokat is kínoz” – szögezte le. A kormánynak egy héten belül küldik el a levelet. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól azt várják, hogy az egyes feladatok teljesítéséről készít egy pontos ütemtervet, olyat, amilyet a Belügyminisztérium is készített.

Magdoško szerint emelt fővel távoznak Pozsonyból. Értékelte a pozsonyi lakosok megértését, és azt is, hogy fogadták a gazdákat a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová haláláról való csütörtöki megemlékezésen.

Mint ismert, az elégedetlen gazdák pénteken trágyát szórtak szét a gazdák a minisztérium és az Agrárkifizető Ügynökség épülete előtt, ezzel jelezve elégedetlenségüket azzal kapcsolatban, hogy a PPA nem hagyta jóvá számukra a 2016-os és 2017-es támogatásokat, holott a bíróság az ő javukra döntött.

Oravec bejelentette, hogy csütörtökön rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tett Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter ellen. Ezen kívül a gazdák is tettek tömeges feljelentést a Főügyészségen. 

„A földművelésügyi minisztérium nem védi a kis gazdákat. El vagyunk nyomva, az agrártárca pedig nem tisztel bennünket. A minisztérium épülete elé abból a dán trágyából is teszünk, amely hosszú ideje szennyezi a talajvizet a Csallóközben“ – jelentette ki pénteken az egyik tüntető gazda, Patrik Magdoško.

Az elégedetlen gazdák egy csoportja csütörtökön blokkolta a forgalmat Pozsonyban, az Sznf híd irányában. A tüntetés folytatásáról a gazdák sztrájbizottsága dönt pénteken.

Az elégedetlen kis és közepes gazdálkodók, erdészek és földmérők kedden mezőgazdasági gépeiken vonultak be Pozsonyba, hogy tárgyaljanak a mezőgazdaság területén jelentkező problémákról, és előterjesszék a követeléseiket. Szerdán a kormány tagjaival találkoztak, de mivel a tárgyalás kimenetelével nem voltak megelégedve, éles sztrájkba kezdtek. Matečná miniszter asszony szerdán kijelentette: a tüntetés szervezői közül többen gazdáknak adják ki magukat, de valójában nem azok, mivel egyetlen négyzetméternyi termőföldet sem birtokolnak.


(TASR/SME/para)