Megszűnnek a platformok a Szövetségben, Orosz Örs lehet a Szövetség alelnöke Mózes Szabolcs helyett

2023. december 2. - 19:08 | Belföld

A parlamenti választást értékelte és tisztújítást is tartott a Szövetség Összefogás Platformja ma Rimaszombatban. A választási eredményt kudarcnak tartják, a kormány eddigi működése csalódást okozott nekik. Mózes Szabolcs helyett Orosz Örsöt jelölik a Szövetség alelnöki posztjára, Bauer Ildikó pedig kiesik az elnökségből. A platform már elnököt sem választott magának, mert a tervezett alapszabály-módosítás, amit a Szövetség december 9-re tervezet közgyűlése fogadhat el, már nem számol a platformokkal. Az elnökség is 16 tagú lesz az eddigi 18 helyett.

Megszűnnek a platformok a Szövetségben, Orosz Örs lehet a Szövetség alelnöke Mózes Szabolcs helyett
Fotók: Összefogás Platform/Nászaly Gábor

A szeptemberi parlamenti választás eredményét értékelte és tisztújítást tartott ma Rimaszombatban a Szövetség Összefogás Platform. A platformközgyűlés utolsó alkalommal ült össze, mivel a párt új alapszabálya, amit a Szövetség december 9-i kongresszusa fogadhat el, nem tartalmazza majd a platformokat.

A parlamenti választás sikertelen volt az Összefogás szerint. „A kongresszus kudarcként értékelte a választás eredményét, hiszen a kitűzött célt, amiért a Szövetség párt megalakult – a magyar közösség parlamenti képviseletét – nem sikerült elérni” – áll a közgyűlés után kiadott tájékoztatóban. Nem tartják túlságosan pozitívnak Robert Fico negyedik kormányának eddigi lépéseit és az elfogadott kormányprogramot sem.

„Csalódással vettük tudomásul az új kormány programját és aggodalommal figyeljük a kabinet első lépéseit – áll a platform nyilatkozatában. – A magyar közösségnek jogbővítésre, Dél-Szlovákiának fejlesztésekre van szüksége, ezeket a kormány a következő négy évben sem fogja biztosítani.”

Tartanak attól is, hogy a kormány akadályozza majd a korrupciós ügyek további feltárását, ami az előző kormány egyik érdeme.

A platformokkal együtt a grémium is megszűnik

A platform egyetért a párt alapszabályának módosításával, ami egyben a platformok megszüntetését is jelenti. A Szövetség Kongresszusára való felkészülés már ennek megfelelően zajlott, ezért például nem is választottak elnököt a Szövetség Platform élére. A Szövetség alelnöki posztjára Orosz Örsöt jelölte a kongresszus, Mózes Szabolcs, az eddigi alelnök a párt elnökségi tagja lesz. A pártnak lesz még egy alelnöke, ezt a posztot ajánlotta fel Forró Krisztián pártelnök Gyimesi Györgynek, az OLaNO korábbi parlamenti képviselőjének, aki a szeptemberi választáson függetlenként indult a Szövetség listáján. Gyimesi azonban egyelőre még azt sem döntötte el, hogy belép-e a Szövetségbe.

A párt elnöksége is szűkül, az eddigi 18-ról 16-ra csökken majd a tagok száma a módosítás elfogadása után, 8 tagot az MKP, 4-4 tagot pedig az Összefogás és a Híd Platform küldhet jelölhet. Az Összefogás négy jelöltje Orosz és Mózes mellett Agócs Gergely és Nagy József lett. Az elnökség tagjait a Szövetség december 9-i kongresszusa véglegesíti.

Az alapszabály-módosítás egyben a párt egyeztető fórumának, a grémiumnak a megszűnését is jelenti. Ebben a három platform 2-2-2 embert delegált, és a testület csak egyhangú döntést hozhatott. Ez volt az a fék, ami a kisebb platformokat védte az MKP Platform túlsúlyától.

Mózes: nem lesz nagy változás

Mózes nem tartja túlságosan nagy változásnak a platformok megszüntetését. „Most még a jelenlegi alapszabály érvényes, ezért a platformok delegálják a tagokat a párt egyes szerveibe” – magyarázta a Paraméternek Mózes. Ez azt jelenti, hogy a pártvezetésben a következő kongresszusig marad a platformoknak megfelelő hatalmi megosztás. A pártelnököt ennek alapján az MKP Platform jelöli majd, a nem hivatalos jelölt Forró Krisztián jelenlegi elnök.

Kisebb módosítás az elnökség létszámának csökkentése, de ebben a testületben is megmarad az 50:50 százalékos arány az MKP Platform és a másik két jelenlegi formáció, az Összefogás és a Híd Platformok között.

„Már korábban is szó volt arról, hogy a parlamenti választások után visszatérünk a szerkezeti kérdésekhez. Tudtuk, hogy a platformrendszer egy átmeneti jelenség, csak az nem volt világos, hogy egy vagy két ciklusra szól-e – mondta Mózes. – Szerintem nem lesz nagy változás emiatt a párt működésében.”

Azt még nem tudta megmondani, hogy az Összefogás Platform megmarad-e laza, ideológiai csoportosulásnak a Szövetségen belül.

- lpj -