Mi a teendő, ha pozitív lett a tesztje vagy fertőzöttel került kapcsolatba? Mikor meddig tart a karantén?

2022. január 28. - 09:36 | Belföld

Az új járványügyi szabályok szerint pozitív teszt után öt napig tartó karantén következik, de csak akkor, ha nincsenek tünetek és nincs beoltva. A Denník N infografikája érthetően összefoglalja, hogy pontosan mi a teendő az egyes helyzetekben.

Mi a teendő, ha pozitív lett a tesztje vagy fertőzöttel került kapcsolatba? Mikor meddig tart a karantén?
Fotó: TASR - illusztráció

Mint ismert, már az otthon elvégzett antigén gyorsteszt pozitív eredménye után is hivatalosan fertőzöttnek számítunk, az új szabályozás szerint nem kell azt megerősítenünk PCR-teszttel. Ebben az esetben azonban fontos, hogy felvegyünk a kapcsolatot a körzeti orvossal, és egyeztessünk vele a teszttel és a további lépésekkel kapcsolatban.

Január 25-től a koronavírussal fertőzött, pozitív személy házi karanténja öt napra rövidült, függetlenül attól, hogy az illető oltott-e, vagy túlesett-e korábban a betegségen.

Lássuk, mi a teendő az egyes konkrét esetekben:

  1. Amennyiben a pozitív teszteredményt (PCR, antigén, LAMP) követő 24 órában nincsenek tünetek, öt nap karantén következik, majd az öt nap után is szigorúan oda kell figyelni a reszpirátor viselésére mindenhol. A pozitív teszteredményről értesíteni kell a kezelőorvost.
  2. Amennyiben a pozitív teszteredményt (PCR, antigén, LAMP) követő 24 órában jelentkeznek a tünetek, karanténba kell vonulni, annak végéről pedig a kezelőorvos dönt.
  3. Ha fertőzöttel volt kapcsolatban, és teljesen oltott személynek számít, azaz megkapta a harmadik, emlékeztető oltást, vagy a második oltás beadásától számítva nem telt el még kilenc hónap, illetve átesett a fertőzésen, nem kell karanténba vonulnia, hét napig azonban szigorúan oda kell figyelni a reszpirátor viselésére.
  4. Ha fertőzöttel volt kapcsolatban, és a második oltás beadása óta több mint kilenc hónap telt el, és nem vette fel a harmadik, emlékeztető oltást vagy egyáltalán nincs oltva, öt napra karanténba kell vonulnia, az ezt követő öt napban pedig szigorúan oda kell figyelni a reszpirátor viselésére.
  5. Tünetek jelentkezése esetén a karantén végéről a kezelőorvos dönt.


(DenníkN)