Milan Lučanský öngyilkos lett, kizárták, hogy valaki más hibája okozta volna a halálát

2022. november 25. - 11:57 | Belföld

Az Eperjesi Kerületi Ügyészség kizárta, hogy valaki más vétkes lenne Milan Lučanský volt rendőrfőkapitány halálával kapcsolatban. A vizsgálat alapján elutasították a vizsgálat felfüggesztésével kapcsolatos panaszokat. Erről Pavol Matija eperjesi regionális ügyész tájékoztatott pénteken.

Milan Lučanský öngyilkos lett, kizárták, hogy valaki más hibája okozta volna a halálát
Cséfalvay Á. András felvétele

„Az eset megtörtént, de nincs szó bűncselekményről. Következménnyel járt, de kizárt, hogy bárki más hibája lett volna” – mondta az ügyész. A felügyeleti szolgálat kötelezettségeinek megszegésének vagy Lučanský állapotával kapcsolatos megfelelő intézkedések elmulasztásának gyanúja nem igazolódott be.

Matija garantálta, hogy pártatlan és szakszerű vizsgálat zajlott, minden külső hatás nélkül.

Marek Švagerko ügyész hozzátette, a nyomozás részeként több vizsgálatot hajtottak végre, három sértettet hallgattak ki, 87 további kihallgatást, három tanús szembesítést végeztek, több szakértő dolgozott az ügyön, az események rekonstrukcióját is elkészítették és dokumentumokat gyűjtöttek.

Milan Lučanský egykori országos rendőrfőkapitány 2020. december 30-án hunyt el, miután egy nappal korábban öngyilkosságot kísérelt meg az eperjesi börtönben, ahol korrupciós bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt volt kollúziós fogságban.

Az esettel egy független ellenőrző bizottság is foglalkozott, ez pedig megerősítette, hogy Lučanský halálát valóban az öngyilkossági kísérlet okozta. A bizottságnak 17 tagja volt, politikusok mellett pedig szakértők alkották.

TASR/para