Mindössze pár hétre vagyunk attól, hogy összeomoljon az ország egészségügyi ellátása

2020. október 30. - 11:13 | Belföld

Egészségügyi rendszerünk nagyon rossz állapotban van, ezért nem biztos, hogy képes kezelni a járványt. A koronavírus elterjedésével fennáll annak a veszélye, hogy a kórházak néhány hét alatt összeomlanak - nyilatkozta az Aktualiy.sk portálnak Peter Visolajský orvos.

Mindössze pár hétre vagyunk attól, hogy összeomoljon az ország egészségügyi ellátása
Illusztráció (tasr/AP)

Az ország északi járásaiban lefolytatott kísérleti teszt pozitívuma, hogy egyáltalán lehetséges volt ilyet nyélbe ütni. Most már tudjuk, hogy ez reális. És a jövőben a helyi szintű teszteléshez felhasználhatóak a tapasztaltok. Az ilyen teszteket azonban hetente többször el kell végezni. - véli a szakember, aki azonban nem tartja túl sokra ezt az antigén gyorstesztelést.

"Lehet, hogy jól működik majd, de sok a kockázat is, ezért én másként állnék hozzá. De ha már belevágtunk, akkor jó, ha az emberek eljönnek, én is leteszteltetem magamat." - mondja Visolajský, aki tagja a központi válságstábank is. Szerinte fennáll annak a veszélye, hogy másutt hiányozni fog az egészségügyi személyzet és az orvosi ellátás.

A szakember beszélt arról is, mennyire áll az összeomlás szélén az egészségügyünk. Úgy véli, a rendszer összeroppanása valódi fenyegetés. A világjárvánnyal küzdő országok mindegyike óriási egészségügyi problémákkal küzd. A koronavírus legnagyobb kockázata, hogy blokkolja egészségügyi rendszerünket, ami már a válság előtt is nagyon rossz állapotban volt.

Azt kell elérnünk, hogy a kórházaink ne legyenek olyan nyomás alatt, mint külföld. Ha nálunk arányaiban annyi vírusos lenne, mint Csehországban, a mi egészségügyi rendszerünk nem lenne képes ezzel megbirkózni. A válságstáb ülésén Visolajský többször is szigorúbb intézkedéseket szorgalmazott, mert úgy ítélte meg, hogy az összeomlás veszélye fenyeget bennünket. Néhány kórházban ez már érezhető.

És hogy milyen messze vagyunk a kórházak összeomlásától?

A most meghozott intézkedések 2-3 hét múlva éreztetik a hatásukat, így a betegek száma még továbbra is növekszik. Ha nem lépnénk semmit sem, a kórházak kapacitása heteken belül megtelne. Régióként változó, hogy ez majd pontosan hogyan alakul. Egyes kórházakban kezelni tudják majd a helyzetet, más egészségügyi intézmények pedig túlzsúfoltak lesznek. A helyzet súlyos és ha nem teszünk szigorúbb intézkedéseket, az nagyon komollyá válhat. A miniszterelnök jelezte, hogy 1-2 héttel vagyunk lemaradva Csehországtól, ahol arányaiban a legrosszabb a helyzet a világon.

Nem is a kórházi ágyak számáról van szó, hanem elsősorban az egészségügyi személyzetről. Ha kevés szakember dolgozik a kórházakban, elítélendő, hogy nem védjük meg őket jobban. Hiszen eddig egyes kórházakban nem tesztelték a beszállított betegeket, és az egészségügyi személyzet ki volt téve a fertőzés kockázatának. Míg az egészségügyisek száma folyamatosan csökken, a kórházakban a fertőzöttek száma egyre csak nő.

(Aktuality.sk)