Nagyszombat megye nem hozza nyilvánosságra, hogy pontosan mire költött 13 millió eurót

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat továbbra sem hozza nyilvánosságra azokat a szerződéseket, melyek alapján idén már több mint 13 millió eurót - az éves megyei költségvetés mintegy 10 százalékát - fizetett ki egy dunaszerdahelyi cégnek. Ez derül ki Berényi József megyei alelnök nyilatkozatából, melyet az Új Szó közölt.

Nagyszombat megye nem hozza nyilvánosságra, hogy pontosan mire költött 13 millió eurót
Tibor Mikuš megyeelnök, Hájos Zoltán polgármester és Berényi József megyei alelnök a dunaszerdahelyi körforgalom átadásán (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Miután Rigó Konrád, a Híd megyeelnökjelöltje a Közbeszerzési Hivatalnál (ÚVO) és az Állami Számvevőszéknél (NKÚ) is panaszt tett a kifizetéseket övező titkolózás miatt, szerkesztőségünk is szerette volna megszólaltatni Berényit, ám a megyeelnök és titkársága sem méltatta válaszra a Paramétert. (Ami egyébként nem meglepő, hiszen az MKP-s politikus már a hodosi Horthy-szobor ügyében sem volt hajlandó nyilatkozni a Paraméternek, elmondása szerint a jövőben is tartani fogja magát ezen régi szokásához).

A körforgalom létesítése/átépítése belefér a "felújítás" címszóba?

A november 4-i megyei választáson a megyfőnöki posztért induló hidas (Rigó Konrád) és MKP-s (Berényi József) jelöltek között több nézetkülönbség is van a szóban forgó ügy kapcsán, amely a Nagyszombat Megyei Önkormányzat és a dunaszerdahelyi székhelyű EKOM PLUS s.r.o. közti együttműködést illeti.

A megye korábban egy keretszerződést kötött a csallóközi céggel, melynek értelmében 2017-ben 14,6 millió eurónyi közpénzt fizetnek az EKOM PLUS-nak a megyei úthálózat téli-nyári karbantartására. Csakhogy a megye a keretszerződés alapján nemcsak karbantartási munkákat végeztet el a céggel, hanem útépítési munkálatokat is. Ilyen volt például idén a dunaszerdahelyi körforgalom átépítése, illetve az a beruházás is, melynek keretében Bős legforgalmasabb kereszteződését körforgalommá építették át.

A bősi körforgalom, amit kétszer aszfaltoztak - mivel az első próbálkozás nem sikerült

Keretszerződésből kereszteződés

A kivitelezésre ezekben az esetekben a megye nem írt ki közbeszerzést, hanem egyenesen a dunaszerdahelyi céget bízták meg. Ilyen esetek egyébként tucatjával történhettek ebben az évben, hiszen volt olyan nap - pl. június 30-án -, amikor az EKOM PLUS 1,84 millió euróról nyújtott be számlát a megyei közútkezelőnek.

Miután Rigó Konrád megyeelnökjelölt szakértőkkel konzultált a Nagyszombat megyei vezetés praktikáiról, kijelentette:

"A körforgalmak átépítését nem lehet beerőszakolni az útkarbantartás címszó alá, ez egyszerűen nincs összhangban a szlovák jogrenddel. Berényi József megyei alelnök és felettese, Tibor Mikuš megyeelnök azt akarták elérni, hogy egy tetszőleges cégnek passzolhassák le a beruházásokat. Határozottan állítom: törvénysértés alapos gyanúja áll fenn!"

Rigó Konrád (Fotó: Paraméter)

Berényi József egészen máshogy látja a helyzetet. Az MKP-s politikus szerint a megye eleget tett minden törvényi kötelezettségének.

Nem hozzák nyilvánosságra "mert nem kötelező" nyilvánosságra hozni

„Az Ekom Plus Kft.-vel kötött nyilvános keretszerződés széles körű, ez bevett gyakorlat más megyéknél is. Egyik tartalmi pontja a kereszteződések felújítása és modernizációja. A kereszteződések felújításának egyik formája az is, hogy a kereszteződésből körforgalom lesz” - nyilatkozta Berényi az Új Szónak.

Berényi József megyei alelnök - és egyben megyeelnökjelölt - elmondása szerint

a megye azért nem hozza nyilvánosságra azokat a szerződéseket, melyek alapján a dunaszerdahelyi körforgalmat építették át, illetve a bősi kereszteződésből körforgalmat csináltak, mert ezeket a dokumentumokat szerinte nem kötelező nyilvánosságra hozni. 

Fotó: Cséfalvay Á. András

Arról, hogy az útkarbantartásra kiírt pályázat eredetileg 9 millió eurós végösszeggel számolt, majd ennek ellenére 14 millió eurós ajánlattal nyerte meg a dunaszerdahelyi cég, az MKP-s politikus úgy nyilatkozik, hogy a törvény megenged bizonyos toleranciát.

„A közbeszerzési szakértők átveszik az egyes tételeket, és megítélik, reális-e az ár, vagy sem. Itt reálisnak ítélték”

- válaszolta a megyei alelnök az Új Szó kérdésére. 

Berényi József szerint Rigó a megszellőztetett információkkal csupán dehonesztálni akarja a megyei vezetés munkáját. Rigó Konrád ezzel a váddal kapcsoaltban így nyilatkozott a Paraméternek:

"Ha dehonesztáló az, hogy valaki a valóságról beszél, akkor az a megyei vezetés munkáját minősíti. Berényi úr nyilatkozatából pedig megtudhattuk azt is, hogy a megye nem tartja fontosnak, hogy közzétegye, mire költi a az adófizetők pénzét. Ebben az esetben 13 millió eurót."

(parameter/db)